Jauns uzliesmojums? Daudzdzīvokļu mājas ūdensvadā atrasta bīstama baktērija

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasВодопроводный кран
Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mākslinieka darbnīcā daudzdzīvokļu mājā Rēzeknē, Skolas ielā atrasta legionella. Baktērija konstatēta gan aukstajā, gan karstajā ūdenī.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Slimību kontroles un profilakses centra darbinieki pēc ūdensvadā pieejamā ūdens pārbaudes Rēzeknē fiksējuši cilvēkam bīstamu baktēriju, vēsta jauns.lv. Daudzdzīvokļu namā Rēzeknē, Skolas ielā 2 ūdensvadā konstatēta legionella.

Paraugi tika ņemti vienā no dzīvokļiem, kā arī siltummezglā. Tomēr uzņēmuma "Rēzeknes namsaimnieks" vadītājs Pēteris Dzalbe uzskata, ka inficēšanās ir individuāla un baktērija konstatēta tikai vienā dzīvoklī, kas pieder vietējam māksliniekam.

Viņš pastāstīja, ka baktērija atrasta pēdējā ūdens sadales punktā – mājas sistēmā tā nav fiksēta. Ierēdnis pauda pārliecību, ka pie baktērijas parādīšanās vainojams pats dzīvokļa saimnieks – acīmredzot, viņš reti lietojot ūdeni, tāpēc tas sastāvoties.

Uzņēmuma "Rēzeknes namsaimnieks" veiktās pārbaudes gaitā baktērija konstatēta gan aukstajā, gan karstajā ūdenī. Mājas iedzīvotāji nekavējoties informēti par iespējamo risku, vēstīja epidemiologi.

Kas tā par baktēriju?

Legioneloze ir asa pneimonijas tipa infekcijas slimība, ko izraisa dažādi pie Legionella dzimtas piederošo mikroorganismi. Slimība parasti norit ar izteiktu drudzi, vispārēju intoksikāciju, plaušu, centrālās nervu sistēmas un gremošanas orgānu bojājumiem.

Питьевой фонтан - Sputnik Latvija
Ūdens Latvijā ir nāvīgi bīstams un nav cilvēkiem piemērots

Iepriekš vēstīts, ka saskaņā ar amerikāņu Slimību profilakses un kontroles centra pētījumu, ko publicējusi tūrisma kompānija Globehunters, Latvijā nedrīkst dzert krāna ūdeni.

Globehunters nosauca valstis, kurās ūdensvadu ūdens ir veselībai nedrošs un var kļūt par nāvējošu infekciju iemeslu.

Sarakstā iekļuvušas 187 valstis. Latvija nostājusies vienā rindā ar Centrālameriku, Āfriku, Āziju un Tuvajiem Austrumiem, kuri tiek uzskatīti par reģioniem ar visbīstamāko ūdensvada ūdeni.

Šajos reģionos ūdensvada ūdens ir bīstams, nevis tā dēļ, ka tas ir piesārņots ar kaut ko, bet gan dēļ tā, ka tajā ir sastopami patogēnie mikroorganismi, kuri cilvēka imūnsistēmai nav zināmi.

Bez riska veselībai krāna ūdeni drīkst dzert ASV, Kanādā, Austrālijā, Japānā, Saūda Arābijā, Dienvidkorejā un lielākajā daļā ES valstu.

Ziņu lente
0