Kredīti, braucieni, muita, mācību maksa: Latvijas ĀM pastāstīja par dzīvi pēc Brexit

© Sputnik / Dzhastin Griffits-Uillyams / Pāriet pie mediju bankasВеликобритания вышла из ЕС
Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Brexit pārejas periods ietekmēs Latvijas pilsoņus? Valsts Ārlietu ministrijā pastāstīja Latvijas iedzīvotājiem pastāstīja par to, kas viņus sagaida.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Piektdien, 31. janvārī, plkst. 23:00, Lielbritānija oficiāli pameta Eiropas Savienību, pēc trīs ar pusi gadiem kopš referenduma norises. Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM) pastāstīja, kā Brexit pārejas periods ietekmēs Latvijas iedzīvotāju dzīvi, vēsta Bb.lv.

Līdz 2020. gada 31. decembrim attiecībās starp Eiropas Savienību (ES) un Lielbritāniju darbosies pārejas periods. Šajā periodā Anglijai, vairs nebūdama Eiropas Savienības dalībvalsts, vienalga būs ES valsts tiesības un, attiecīgi, pienākumi.

Здание МИД Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM pastāstīja, ko vēlas pēc Brexit. Un pieticīgi atgādināja par tirdzniecību

Līdzšinējā apmērā saglabāsies studiju maksas nosacījumi ES valstu pilsoņiem un piekļuve kredītiem esošajā un nākamajā mācību gadā. Braucienus uz Lielbritāniju visa 2020. gada garumā varēs īstenot līdzšinējā kārtībā. Līdz 31. decembrim nebūs nekādu izmaiņu muitas kontrolē. Tas skar gan privātpersonas, gan uzņēmumus.

ES izsniegtās autovadītāju tiesības joprojām ir derīgas Lielbritānijā.

Taču nosacījumi iebraukšanai Lielbritānijā darba nolūkos gada garumā var mainīties. Un no 2021. gada identifikācijas kartes vairs netiks atzītas par dokumentiem, kuri ir derīgi iebraukšanai.

Latvijas ĀM aicina jau šobrīd saņemt pasi Lielbritānijas robežas šķērsošanai.

Turklāt Latvijas valstspiederīgos brīdina, ka tagad ES pilsoņiem Lielbritānijā ir jāiesniedz pieteikums pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusa piešķiršanai.

Latvijas valstspiederīgie, kuri dzīvo Lielbritānijā ilgāk nekā piecus gadus, var iesniegt pieteikumu pastāvīgā statusa iegūšanai, savukārt tie, kas nodzīvojis Lielbritānijā mazāk nekā piecus gadus, tostarp arī tie, kas ieradīsies valstī līdz šī gada 31. decembrim, varēs iesniegt pieteikumu pagaidu statusa piešķiršanai.

Noformējieties

Iepriekš ziņots, ka desmitiem tūkstošiem Anglijā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo joprojām nav piereģistrējuši šajā valstī nedz pastāvīgo, nedz pagaidu uzturēšanās statusu. Lielbritānijā dzīvo 117 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, par ko liecina ĀM dati.

Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība oficiāli pazaudējusi vienu aizbildni: Brexit ir noticis

Lielbritānijas IeM konsultante darbā ar Latvijas valstspiederīgajiem aicināja to izdarīt pēc iespējas ātrāk. Iemesls ir tajā, ka jau tagad Latvijas valstspiederīgie Anglijā dažādās ikdienas situācijās sāk saskarties ar problēmām. Piemēram, grūtības rodas, kad tiek mēģināts noīrēt istabu vai māju.

Arī Latvijas vēstniecība Lielbritānijā to apstiprina. Kas ir būtiski: pēc Brexit bez pastāvīgā vai pagaidu statusa mūsu tautiešiem draud pat deportācija no Lielbritānijas.

Šajā steigā britu IeM konsultante brīdināja tautiešus, lai viņi neuzķeras uz krāpnieku āķa. Jūtami aktivizējušās nelicencētas kompānijas, kas piedāvā noformēt pastāvīgā iedzīvotāja statusu par samaksu, kas svārstās no 50 līdz pat 300 britu mārciņām. Statusu var viegli nokārtot pats, izejot cauri nesarežģītai reģistrācijas procedūrai.

Visa informācija par statusa iegūšanu ir pieejama šajā mājaslapā.

Ziņu lente
0