Latvijas iedzīvotāji pamazām "pārceļas" uz Lietuvu: tur pat Latvijā ražotais ir lētāks

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasГрузовик на пересечении белорусско-литовской
Грузовик на пересечении белорусско-литовской - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādās, ka kaimiņvalstī lētāki ir ne vien produkti un degviela, bet arī pasta pakalpojumi, turklāt vairākas reizes.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Lietuvieši brauc pēc lētām precēm uz Poliju, savukārt Latvijas iedzīvotāji – uz Lietuvu, raksta portāls Jauns.lv, atsaucoties uz Lietuvas Nacionālo radio un televīziju (LRT).

Lietuvas pierobežas tirdzniecības centros lētākas izrādās pat tās preces, kuras ir ražotas Latvijā. Tāpat var ietaupīt naudu, iepērkoties vietējos tirgos un uz degvielas rēķina - uzpildoties Lietuvas degvielas uzpildes stacijās. Savukārt pasta pakalpojumi Lietuvā ir vairākas reizes lētāki, nekā Latvijā.

"Pārtikas produkti, degviela, sadzīves preces, santehnika un citas remontam un mājām vajadzīgas lietas. Šeit viss ir lētāk," apgalvo žurnālistiem satiktā iedzīvotāja.

Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Veikali lielāki, cenas – zemākas: cilvēki brauc uz Lietuvu pēc pārtikas precēm un benzīna

Lietuvas tirgotāji ir priecīgi par šādu situāciju un apgrozījuma izaugsmi. "Vietējie lietuvieši ienes varbūt pat mazāk naudas. Jo viņi brauc iepirkties uz Poliju, jo pie mums ir par dārgu," atzinās LRT raidījuma intervijā kāds lietuviešu uzņēmējs.

Par tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu priecājas arī kādas pierobežas Jonišķu pasta nodaļas priekšniece Vilma Paulauskiene.

"Latvijā pasta sūtījumi ir divarpus reižu dārgāki, tāpēc viņi labprāt izmanto Lietuvas pasta pakalpojumus. Un brauc pie mums 2-3 reizes nedēļā. Mūsu pasta peļņa pieaugusi par 300%," stāsta pasta nodaļas priekšniece.

Uz Lietuvu Latvijas iedzīvotāji brauc ne tikai pēc sadzīves precēm, bet arī pēc medicīnas pakalpojumiem. Taču Jonišķu rajona mērs Vitālijs Gaiļus atzīst, ka attiecībā uz medicīnas pakalpojumiem, nekomerciālo pirmās nepieciešamības palīdzību ir jādiskutē ar Veselības ministriju par to, vai šādus pakalpojumus drīkst sniegt kaimiņu valsts iedzīvotājiem.

Taču solis pretim šajā ziņā jau tika spert pērn, kad Latvija un Lietuva ratificēja līgumu par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu pierobežas zonās. Mediķi var sniegt palīdzību kaimiņvalsts teritorijā līdz 20 kilometru attālumam no valsts robežas.

Tiesa, ekonomisti apgalvo, ka Latvijas iedzīvotāji ar saviem iepirkšanās braucieniem īpašu labumu Lietuvas ekonomikai nenes, taču vismaz daļēji kompensē lietuviešu iepirkšanās Polijā radītos zaudējumus.

Ziņu lente
0