Šuplinska Daugavpilī: apsēdināja pie kopīga galda un izteica lērumu nepatīkamu vārdu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikšanās ar ministri Daugavpils mēram atgādināja iepirkšanos pārtikas veikalā: atnāca pie kases, parunāja stundu, savukārt rindā gaida jau kāda cita pašvaldība.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas oficiālā vizīte uz Daugavpili nesagādāja prieku nedz ministrei, nedz pilsētas mēram Andrejam Elksniņam, raksta Gorod.lv.

"Šodien un rīt - pēdējā reģionālā vizīte Daugavpilī, tiekoties ar novadu pašvaldībām skolu tīkla pilnveidošanas jautājumā. Ir liels izaicinājums laikā, kad ap 20% Latvijas iedzīvotāju dzīvo laukos, bet 80% pilsētās, prognozēt un atrast labāko risinājumu skolu attīstībai," uzrakstīja Šuplinska savā Twitter lapā.

Elksniņš rezumēja tikšanos ar ministri daudz īsāk un emocionālāk. "Ak Dievs, ko viņa gvelž! Atvēra Pandoras lādi," uzrakstīja viņš savā Facebook lapā, ar to liekot atminēties Šuplinskas vārdus skolotājiem: "Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!"

Gorod.lv stāsta, ka diskusija nebija izdevusies jau no paša sākuma – pirmkārt, ministre nokavēja tikšanos, otrkārt, nebija gatava (un nebija arī priecīga) ieraudzīt zālē vairāk nekā 20 pilsētas izglītības iestāžu pārstāvjus – viņa bija domājusi, ka saruna notiks citā formātā. Pēc tam ministrei lika apsēsties pie galda ar seju pret skolu direktoriem, nevis uzstāties tribīnē – viņa nosauca šo soli par "diktātu, kuram pakļausies".

Būtībā Šuplinsku interesēja tikai skolu skaits, kuras tiek slēgtas optimizācijas procesa ietvaros. Jautājums par nepieciešamo skolēnu skaitu skolās, jauno pedagogu trūkums un to algu jautājumi, kā arī Daugavpils universitātes liktenis, kurš var zaudēt savu statusu, ministri interesēja daudz mazāk.

Первоклассники на первом уроке - Sputnik Latvija
"Mūsu bērni ir aprobežoti": bērnu vecāki salīdzināja izglītību Latvijā un Krievijā

"Pirmkārt, mūs uztrauc tas, ka reformas izglītības nozarē, patiesībā, ne uz minūti netika pārtrauktas un nebeidzas. Un katru reizi Izglītības pārvalde cenšas adaptēties, cenšas veikt aprēķinus. Un tas, ko paziņoja kolēģi no Izglītības pārvaldes, bija tikai projekcijas. Viņi nav tiesīgi sūtīt kaut kādus redzējumus, kaut kādus akmenī rakstītus lēmumus ministrijai, kamēr Daugavpils pilsētas dome nepieņems lēmumu par vienas vai otras iestādes nākotni.

Otrkārt, mūs uztrauc tas, ka spēles noteikumi – teiksim, attiecībā uz skolēnu skaitu vidusskolas klasēs – katru reizi mainās. Vienu reizi – viens cipars, citā reizē – jau cits, un tas pastāvīgi pieaug," sacīja tikšanās laikā Elksniņš.

Pēc viņa sacītā, tikšanās ar ministri drīzāk atgādina iepirkšanos pārtikas veikalā: atnāca pie kases, stundu parunāja, bet rindā gaida jau kāda cita pašvaldība. Bet tā taču ir pirmā tikšanās reize vesela gada garumā, un jautājumu ir daudz.

Elksniņš jau ne pirmo reizi asi kritizē Šuplinskas politiku: valdību viņš nosauca par "laupītāju kompāniju" piedāvājuma nodot pašvaldībām pienākumu finansēs brīvpusdienas skolās dēļ, kā arī paziņoja, ka bērni kļuvuši par "grēkāžiem".

Ziņu lente
0