Latvijas vēstniece nopratinās Kristīni Misāni cietumā Dānijā

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Королевских ВМС Дании
Флаг Королевских ВМС Дании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vēstniece Dānijā Alda Vanaga ir gatava pieņemt Kristīnes Misānes rakstiskās liecības un nodot tās Ģenerālprokuratūrai.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Dānijā aizturētā Latvijas pilsone Kristīne Misāne vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu nopratināt viņu cietumā Dānijā, vēsta BB.lv.

Президент Латвии Эгилс Левитс  - Sputnik Latvija
Levits apsprieda Misānes lietu ar DĀR ĀM vadītāju

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers sazinājies ar Latvijas vēstnieci Dānijā Aldu Vanagu, un diplomāte apstiprināja gatavību pieņemt Misānes rakstiskās liecības un nodot tās Ģenerālprokuratūrai.

Šāda tiesiskās sadarbības metode izraudzīta tāpēc, ka Dānija nav pievienojusies Eiropas izmeklēšanas uzdevumu sistēmai, kas paredz ierobežotu termiņu ārvalstu lūgumu novērtējumam un izpildei.

Prokuratūra paskaidroja, ka Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) Misānei inkriminētas darbības, par kurām Latvijā nav paredzēts nopietns sods, tāpēc nebija likumīga pamata izsniegt Eiropas orderi viņas arestam. Misāne apsūdzēta arī par krāpšanos un dokumentu viltošanu, taču Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevar garantēt sievietes kriminālvajāšanu dzimtenē, informēja prokuratūra.

Eiropas aresta orderi iespējams izsniegt tikai gadījumā, ja Latvijā ierosināta krimināllieta, persona atzīta par aizdomās turamo un tiesa pieņēmusi lēmumu par drošības līdzekli – arestu.

Nesen Saeima pieņēma lēmumu vērsties pie Dānijas varasiestādēm ar lūgumu neizdot Misāni DĀR. Tieslietu ministrija solīja turpināt sadarbību ar DĀR atbildīgajām iestādēm, lai nodrošinātu viņas atgriešanos Latvijā.

2011. gadā Kristīne Misāne iepazinās ar DĀR pilsoni, pēc četrus gadus ilgām attiecībām viņiem piedzima meita. Taču starp vecākiem sākās konflikti, vīrietis cietsirdīgi izturējās pret Misāni, meitu un sievietes vecāko dēlu.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Saeima palūgs Dāniju neizdot Misāni

Bīstoties par savu un bērnu drošību, Misāne kopā ar bērniem 2018. gadā atgriezās Latvijā. 2018. gada decembrī viņa devās biznesa komandējumā uz Mozambiku caur Kopenhāgenu, taču lidostā Dānijā viņu aizturēja, jo sieviete bija starptautiskā meklēšanā pēc DĀR pieprasījuma par bērna nolaupīšanu.

Patlaban Misāne ir apcietināta Dānijā, tiesa pieņēmusi lēmumu par viņas izdošanu DĀR kriminālvajāšanai. DĀR viņai draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.

Ziņu lente
0