Jelgava iesoļojusi nākamajā gadsimtā: kā valstī izmanto videonovērošanas kameras

CC0 / pxhere / Камера видеонаблюдения
Камера видеонаблюдения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas novērošanas kameru centru izmanto visas kārtībsargājošās iestādes savām vajadzībām. Starp tām ir arī Kriminālā policija.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Vispārēja videonovērošanas sistēma varētu būtiski atvieglot darbu policijai, Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Aronovs pastāstīja intervijā radio Baltkom.

"Piemēram, franču kolēģu pieredze. Viņiem atnes pazuduša cilvēka fotogrāfiju, pat zemas kvalitātes, un viņi var izsekot cilvēka pārvietošanos pa videonovērošanas kamerām. Pie mums vasarā pludmalēs ik dienas pazūd divi vai trīs bērni. Un mēs meklējam: kvadrocikls, skriešus, kājām. Būtu lieliski, ja mums būtu tāda sistēma," uzskata Aronovs.

Камеры видеонаблюдения - Sputnik Latvija
Totāla kontrole: varasiestādes vēlas uzstādīt videonovērošanas sistēmas ielās

Viņš atgādināja, ka kameras jau palīdz policijai.

"Es zinu, ka dažkārt kameras ļauj ātri novērst kaut kādas lietas vai panākt, izmeklēt, sodīt. Ja to izmanto likumu aizsardzības mērķiem, neizmanto ļaunprātīgi, tas ir milzīgs atbalsts jebkurai policijai. Mūsu videocentru izmanto, teiksim, visas likumu aizsardzības iestādes savām vajadzībām. Pat Kriminālā policija īstenoja operācijas," pastāstīja Aronovs.

Videonovērošanas kameru pielietojumu Latvijas likumdošana uztver daudz lojālāk nekā normatīvie akti citās valstīs.

"Citās valstīs ir gruti piesaistīt lietišķo pierādījumu lietai, ja nav citu pierādījumu. Savukārt Latvijā, ja ir video ieraksts par to, kā cilvēks kādu piekāvis, un policija viņu nekavējoties aizturējusi, tas ir viss, tas ir tiešs pierādījums, ar to pietiek apsūdzībai," norādīja Aronovs.

Modernākās novērošanas tehnoloģijas izmanto Jelgavā.

"Vienotas videonovērošanas sistēmas valstī nav. Ir attīstītas, tehnoloģiskas pilsētas. Piemēram, Jelgava pat iesoļojusi nākamajā gadsimtā, mēs visi cenšamies viņus panākt. Viņiem ir tehnoloģija Smart City, tas ir, mākslīgais intelekts, daudzējādā ziņā tā nodrošina visu pilsētu, kontrolē visus notikumus. Ne pārkāpumus, bet gan to, kas ir pašvaldību ziņā, piemēram, ūdensvada avārijas," teica Aronovs.

Rīgas pašvaldības policijas Videonovērošanas centrs - Sputnik Latvija
Videonovērošana Bolderājā jau ir devusi rezultātus

Pēc viņa domām, tas atkarīgs no pilsētas domes iniciatīvas.

"Viņiem ir operatīvais centrs, krīžu istaba, taču daudzas lietas novēro tehnoloģija. Tā, protams, ir pilsētas mēra Andra Rāviņa iniciatīva, acīmredzot, viņu tas viss ieinteresēja. Viņi pieņēma darbā progresīvu jaunu puisi, kuru tas arī interesēja. Rezultātā Jelgavā pilsētas kontroles tehnoloģiskajā aspektā ir sperts solis uz priekšu," skaidroja Aronovs.

Viņš konstatēja, ka novērošanas kameru darbs Rīgā ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp arī no Mēness fāzēm.

"Rīgas pašvaldības policijas rīcībā ir 169 vadāmas kameras. Vienlaikus tām seko 4-7 cilvēki, atkarībā no situācijas, dienas, pat Mēness fāzes, lai cik jocīgi tas skanētu. Bieži vien pilnmēness iekrīt svētkos, algas dienā, garās brīvdienās, tad aktivitāte ir lielāka. Taču mums ir ļoti profesionāli darbinieki, es dažkārt brīnos – viņi ar acs kaktiņu var saskatīt kaut kādas nekārtības," norādīja Aronovs.

Ziņu lente
0