Zinātnieks: Latvijai nav jābaidās no globālās sasilšanas, ir nopietnākas problēmas

© Foto : pixabayКапли воды
Капли воды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālists klimatiskās politikas jautājumos Andrejs Ribalovs pastāstīja, ka Latviju gaida daudz nopietnāka problēma, nekā klimata pārmaiņas.

RĪGA, 27. janvāris — Sputnik. Galvenās grūtības Latvijā radīs nevis manāmās klimata pārmaiņas, bet gan klimata mitruma pieaugums. Tas ir daudz bīstamāks faktors, uzskata klimatologs, speciālists klimatiskās politikas jautājumos Andrejs Ribalovs, raksta "MK Latvija".

Pēc viņa domām, pat saimnieciskās darbības apturēšana neapstādinās klimata procesus.

Солнце в небе - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji šoziem redzējuši sauli 2-6 stundas nedēļā

"Paleoklimatiskie pētījumi, principā, jebkādi ilgtermiņa procesi liecina, ka klimats mainās visā cilvēces vēsturē un visā Zemes vēsturē. Mes redzam to, kas zināmā mērā pagaidām nav saprotams, nav pietiekami skaidras zinātniskās izpratnes, cik lielā mērā pašreizējā sasilšana saistīta ar faktoriem, kas nav saistīti ar mums," pastāstīja Ribalovs.

Analītiķis uzsvēra, ka klimata sasilšana Latviju neapdraud, jo patlaban tā ir relatīvi auksta valsts. Lielākas bažas rada mitruma pieaugums. Latvijā ir liels skaits upju ar zemiem krastiem, kā arī virkne hidrotehnisku būvju.

Ribalovs atzīmēja, ka Latvijai būtu nepieciešams prognozējams klimata pārmaiņu modelis, lai attīstītu hidrotehnisko sistēmu, saprastu, kur būvēt jaunus dambjus un tā tālāk.

"Paturēsim prātā arī krasta būves un visu, kas saistīts ar ostu infrastrukturu. Mainās arī vējš, vētru skaits un daudz kas cits... Tātad būs jāpadomā nevis par karstumu, bet gan par mitrumu," akcentēja speciālists.

Tropiskās naktis

Pēc zinātnieka domām, tuvāko 100-200 gadu laikā klimats uz Zemes kļūs komfortablāks. Piemēram, Ziemeļāfrika un arābu reģions kļūs vēsāks un mitrāks, bet ziemeļvalstīs kļūs siltāks.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Klimata un metodoloģijas nodaļas vadītāja Svetlana Aņiskeviča apstiprināja, ka tuvākajā laikā ziemas Latvijā kļūs siltākas un mitrums pieaugs.

Угольная электростанция - Sputnik Latvija
Globālo sasilšanu apturēt vairs neizdosies. Tomēr priekšrocības ir saskatāmas

Latvijas Meteoroloģijas centrs ir aprēķinājis tā saucamos klimata pārmaiņu scenārijus, un uz to pamata iespējams secināt, kāds būs klimats gadsimta beigās, viņa atklāja. Speciāliste konstatēja, ka vidējās pārmaiņas var būt nozīmīgas, pieaugs vidējā temperatūra un gaisa temperatūra. Visvairāk, pēc viņas domām, pieaugs minimālā temperatūra – līdz pat +10 grādiem. Tātad ziemas, pēc viņas vārdiem, būs daudz siltākas.

Aņiskeviča ir pārliecināta, ka mainīsies arī tropisko nakšu skaits. Piemēram, agrāk tropiskās naktis Latvijā tikpat kā nebija novērotas, taču līdz gadsimta beigām to skaits varētu sasniegt pat 15 gada laikā.

Lielākie nokrišņi būs vērojami ziemas periodā, tie var pieaugt līdz 50%. Ziemas Latvijā būs apmākušās, visbiežāk būs novērojams lietus.

Iepriekš vēstīts, ka eksperti prognozē: tuvākajos gados jūra Rīgas līča akvatorijā nesīs virkni nelaimju – cilvēki zaudēs mājas un ceļus.

Ar katru gadu jūra samazina Latvijas sauszemes teritoriju. Tuvākajos gadu desmitos Latvijas teritorija saruks aptuveni par 9,2 kvadrātkilometriem.

Ziņu lente
0