Rīgā var atvērt vēl divus atkritumu utilizācijas laukumus

© Sputnik / Робертс ВицупсСвалка на месте бывшего Слокского Целлюлозно-бумажного комбината
Свалка на месте бывшего Слокского Целлюлозно-бумажного комбината - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānijas nodarbosies ar būvgružu, kā arī stikla vākšanu, šķirošanu un īslaicīgu uzglabāšanu; pēc tam visi atkritumi tiks nodoti otrreizējai pārstrādei.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Divās jaunās vietās Rīgā var parādīties atkritumu utilizācijas laukumi, raksta Lsm.lv ar atsauci uz Rīgas domes Mājokļa un vides komiteju. Projekti ir iecerēti Jāņuvārtu ielā un Radžu ielā.

Свалка - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji bīstas, ka valsti noslīcinās atkritumu lavīna

Tiek ziņots, ka Jāņuvārtu ielā SIA "Demontāža" veiks būvgružu šķirošanu, kā arī to pārstrādi un īslaicīgu uzglabāšanu. Sākumā atkritumus šķiros manuāli, lai atdalītu organiskos piemaisījumus. Tālāk atkritumi tik iedalīti četrās pamatgrupās: betons un dzelzsbetons; brāķētas un lietošanai nederīgas konstrukcijas; asfaltbetons, ķieģeļu, javas, keramikas, grunts, šķembu maisījums; koksnes atkritumi. Atkritumi tiks ievietoti sasmalcinātājā un sadalīti trīs frakcijās – smalkā, rupjā un asfaltā.

Radžu ielā SIA "Ģūģeri" organizē vietu stikla pārstrādei stikla smiltīs. Stikla smiltis tiks ražotas jau esošajā angāra tipa ēkā.

Abi laukumi, kuros plānots nodarboties ar atkritumu pārstrādi, atrodas komerciāli rūpnieciskās zonās.

Attīstītas valstis jau sen ir nonākušas pie lēmuma šķirot atkritumus – planētas ekoloģijas saglabāšanas nolūkos. Vislabāk to darīt ir "primārā līmenī" – pašiem cilvēkiem mājās, birojā. Ja vienā atkritumu grozā tiks mesti medikamenti, sadzīves ķīmija, baterijas, pārtikas un cita veida atkritumi, tad pēc to utilizācijas gaisā nokļūs daudz kaitīgu vielu.

Белигийская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Vācija slēdz visas savas AES un meklē iespējas apglabāt atkritumus

Atkritumu šķirošana palīdz to efektīvai utilizācijai vai otrreizējai pārstrādei, kas ietaupa dabas resursus un nodara cilvēka apkārtējai videi minimālu kaitējumu. Tostarp samazinās atkritumu utilizācijas un pārstrādes izmaksas, jo katram atkritumu veidam ir sava metode, kā arī transportēšanas izmaksas – ne visi gruveši ir jāizved tālāk no apdzīvotām vietām. Daudzu materiālu otrreizējā izmantošana samazina atkritumu apjomu kopumā un nes taupību daudzās izmaksu sadaļā.

Dažādās valstīs atkritumus šķiro atšķirīgi: Vācijā, piemēram, šim nolūkam izmanto septiņas kategorijas, Beļģijā – deviņas, Japānā – trīs. Parasti šķirošanas kategorijas veido pārtikas atkritumi, celuloze (papīrs, kartons), tekstils, stikls, plastmasa, metāls, lampas un baterijas, medikamenti, sadzīves tehnika.

Ziņu lente
0