Cilvēktiesību padomes eksperts pastāstīja par aizliegumu iebraukt Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms diviem gadiem Iļju Šablinski neielaida Latvijā pētīt tobrīd gaidāmo izglītības atcelšanu krievu valodā.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Juridisko zinātņu doktors Krievijas Federācijas prezidenta pārvaldītās Cilvēktiesību padomes eksperts Iļja Šablinskis pastāstīja radio Baltkom ēterā par to, kādēļ viņam aizliedza iebraukt Latvijas teritorijā.

2018. gada vasarā Latvijas Cilvēktiesību komiteja palūdza kolēģus no Maskavas veikt neatkarīgu vērtējumu plānotajām izmaiņām Latvijas izglītības sistēmā. Saskaņā ar Latvijas preses datiem, KF prezidenta pārvaldītā Cilvēktiesību padome pieņēma lēmumu nosūtīt uz Latviju savu pārstāvi – Iļju Šablinski, lai viņš novērtē pārkāpumu mērogu, kas tika pieļauti pret valodas minoritāti valstī.

Школьный коридор - Sputnik Latvija
Kam izdevīgi krāpt Latvijas tautu: izkliedēsim mītus par krievu skolām

ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka Krievijas ierēdņiem nevajadzētu braukt uz Latviju, lai novērtētu pārkāpumus attiecībā pret nacionālajām minoritātēm, bet gan labāk būtu ierasties tūristu kārtā ar privāto vīzu, – un piedraudēja Šablinskim ar deportāciju, vīzas anulēšanu un melno sarakstu gadījumā, ja viņa darbības pāries pie kaut kādas Latvijas nozares inspicēšanas.

Beigās Šablinskim uz pusgadu tika aizliegts iebraukt valstī.

"Pirms diviem gadiem dažas avīzes uzrakstīja par to, ka KF prezidenta pārvaldītās Cilvēktiesību padomes locekļiem ir jāierodas Latvijā, lai tiktos ar krievvalodīgo aktīvistu grupām, apmeklētu krievvalodīgo skolas. Publikācijām bija šāda veida raksturs: "Uz Latviju brauc inspekcija!" Absolūti idiotiski bija raksti, uz to reaģēja Latvijas ĀM. Mani izsauca vēstnieks, kurš pateica, ka zina par manu pozitīvo attieksmi pret Latviju, taču tomēr aizliedza iebraukt uz pusgadu. Esmu ieinteresēts tajā, lai krievu valoda Latvijā būtu. Taču es domāju, ka es varētu sniegt objektīvu vērtējumu valstī notiekošajam," pastāstīja Šablinskis.

Viņš uzskata, ka aizliegums iebraukt valstī vienam vai otram pilsonim ir demokrātiska prakse.

"Latvijas un jebkuras citas valsts ĀM ir tiesīga aizliegt iebraukt valstī. Diemžēl, taču tā ir visu valstu demokrātiskā prakse. Arī mūsu ĀM regulāri aizliedz kādam iebraukt valstī, pēc tam atļauj. Es domāju, ka kaut kādu ieguldījumu esmu sniedzis Latvijas neatkarībai, es piedalījos kustībā, kura cīnījās par valsts neatkarību. Es vienmēr sevi esmu uzskatījis par Latvijas draugu," atzīmēja viņš.

Latvijas ĀM 1. novembrī pasludināja par persona non grata Krievijas mūziķi un izpildītāju Grigoriju Ļepsu (Ļepsveridze). Dziedātājam ir aizliegts iebraukt Latvijā "uz nenoteiktu laiku". Lēmums balstās uz valsts drošības iestāžu vērtējuma, teikts Latvijas ārpolitikas iestādes paziņojumā.

Ziņu lente
0