Parka vietā būs pretizlūkošanas dienests: Teikas iedzīvotājiem atklāja valsts noslēpumu

© Sputnik / Alexei Danichev / Pāriet pie mediju bankasЗолотая осень в Санкт-Петербурге
Золотая осень в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teikas mikrorajona iedzīvotāji rekorda cienīgā termiņā savāca parakstus petīcijai par jauna parka izbūvi mikrorajonā, taču viņiem nepaveicās.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Pilsoņu sašutums lika Valsts drošības dienestam (VDD) atslepenot konfidenciālu informāciju – bijušā velotreka "Marss" vietā Rīgā ieplānota VDD ēkas būvniecība, vēsta LSM.lv.

Vairāk nekā 10 gadus bijušā velotreka "Marss" teritorija tika nožogota un stāvēja tukša. Taču nesen Rīgas Teikas mikrorajona iemītnieki uzzināja, ka "Valsts Nekustamie īpašumi" grasās uzbūvēt šeit biroju ēku, un tā nolūkos tiks izcirsti koki.

Pērnā gada decembrī portālā Manasbalss.lv parādījās petīcija, kuras autori aicināja apturēt koku izciršanu un labiekārtot velotreka vietā parku. Rekorda cienīgi īsā termiņā petīciju parakstīja vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku, un to grasījās iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Taču te VDD publicēja preses relīzi, kurā paziņoja, ka šajā vietā taps tā jaunā ēka.

Деревья на фоне голубого неба весной - Sputnik Latvija
Purvciemā netiks izcirsti koki supermārketa Lidl dēļ

Jau 2008. gadā Ministru kabinets pieņēma lēmumu par jaunas ēkas būvniecību VDD (toreiz – Drošības policijas) vajadzībām, taču finanšu krīzes dēļ 2009. gadā būvniecība tika atlikta. Šobrīd VDD rīcībā esošās telpas jau ir nokalpojušas tām atvēlēto laiku un drīzumā kļūs nepiemērotas valsts noslēpuma saglabāšanai un ES un NATO klasificētās informācijas aizsardzībai. Iestādei ir nepieciešama jauna ēka, turklāt steidzami.

Līdz šim VDD nevarēja publicēt informāciju par būvniecību, lai nepārkāptu Valsts noslēpuma likumu, taču populārās petīcijas dēļ tika pieņemts lēmums atslepenot daļu datu.

VDD vēsta, ka jau ir veikti zemesgabala inženierijas un ģeoloģiskie izmeklējumi, izstrādāts būvprojekts, sākusies sadarbība ar būvuzraugu un veikti citi nepieciešamie primārie darbi, kuros ieguldīts miljoniem eiro. Specdienestu ēkas projektēšana, ņemot vērā augstās drošības prasības, ir specifiska, sarežģīta un laikietilpīga lieta, uzsver iestādē.

Tāpat VDD atzīmēja, ka, saskaņā ar Rīgas teritoriālo plānu, bijušā velotreka teritorijā nekad netika plānota parka labiekārtošana – tā skaitās degradējoša un vienmēr ir bijusi apzīmēta kā apbūvei paredzēta teritorija.

Ziņu lente
0