Latvija ir gatava pārsūknēt naftu uz Baltkrieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas satiksmes ministrs apliecināja, ka Rīga vienmēr ir gatava piedāvāt savus noteikumus, un pieļāva, ka valsts uzņēmumi patlaban izskata Minskas piedāvājumus naftas tranzītam caur Latviju.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Latvijas rīcībā ir visa nepieciešamā infrastruktūra naftas pārsūknēšanai caur savu teritoriju uz Baltkrieviju un atpakaļ, pavēstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits, informē RIA Novosti.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, ņemot vērā Minskas un Maskavas negatīvos strīdus par naftas piegādēm, informēja, ka valsts aktīvi meklē alternatīvus naftas piegādes avotus. Piemēram, Lukašenko atklāja, ka minska pēta naftas reversu sūknēšānu pa cauruļvadu "Družba" no Polijas, piegādes pa naftas cauruļvadu Odesa-Brodi no Ukrainas, kā arī caur Lietuvas un Latvijas ostām. Otrdien Baltkrievijas vicepremjers Dmitrijs Krutojs paziņoja, ka Minska izvērtē jautājumu par naftas piegādēm no Ukrainas, Polijas, Baltijas valstīm, Kazahstānas un Azerbaidžānas.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Paķeriet līdzi Baltkrievijas biznesmeņus: Kariņš uzaicināja Lukašenko uz Latviju

"Tehniski mums ir visa nepieciešamā infrastruktūra, lai pārsūknētu naftu caur Latviju uz Baltkrieviju un atpakaļ – principā, tāda tehniska iespēja ir abos virzienos. Vienkārši vajag pārrunāt tehniskos noteikumus," Linkaits informēja intervijā telekanākam ONT, kas tika pārraidīta sestdien.

Ministrs konstatēja: ja Baltkrievija ir ieinteresēta, Rīga vienmēr ir gatava piedāvāt savus noteikumus, un pieļāva, ka valsts uzņēmumi, iespējams, saņēmuši Minskas piedāvājumus naftas tranzītam caur Latviju un patlaban izskata tos.

Ceturtdien Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš Minskā pēc tikšanās ar Lukašenko informēja, ka Latvijas valdība ir ieinteresēta organizēt naftas transportu uz Baltkrieviju no Latvijas ostām, taču tas ir uzņēmumu vienošanās jautājums.

Eksperta viedoklis

Latvijas ostas var cīnīties par tranzītu, taču ir nereāli runāt par rentablām naftas piegādēm Baltkrievijā, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Politisko ekspertu un konsuktantu asociācijas padomes loceklis, Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta politiskās teorijas katedras docents Kirils Koktišs.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Reāla nauda: Latvija iesaistās cīņā par naftas piegādēm Baltkrievijai

Pēc viņa domām, Latvija centīties "atkarot" Baltkrieviju Lietuvai.

"Latvijas likmes ir saprotamas: ar Baltkrievijas tranzītu, ko pārsvarā veido kālija sāļi, pietiks tikai vienai ostai – tā būs Klaipēda vai Ventspils. Diezin vai ir iespējams panākt naftas piegāžu rentabilitāti – tik un tā šī nafta būs dārgāka nekā piegādes no Krievijas. Šajā jautājumā Latvija vēlas "sakrāt punktus" un palīdzēt Lukašenko viņa pārrunās ar Krieviju, kur praktiski viss jau ir saskaņots, izņemot prēmiju desmit dolāru apmērā par tonnu," paskaidroja Koktišs.

Eksperts uzsvēra, ka šajā aspektā galvenais jautājums ir Baltkrievijas un Krievijas pārrunas, bet viss parējais ir "piedziedājums" nevis atsevišķas Latvijas un Baltkrievijas līnijas izveide.

Ziņu lente
0