Latvija piešķīrusi politisko patvērumu žurnālistam, kurš KF apsūdzēts par izspiešanu

© Sputnik / Sergey MelkonovУлица Краму в Старой Риге
Улица Краму в Старой Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau 2019.gada rudenī Latvija piešķīrusi politisko patvērumu "Rosbalt" žurnālistam Aleksandram Švarevam, kuru Krievija izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Latvija piešķīrusi politisko patvērumu "Rosbalt" žurnālistam Aleksandram Švarevam, kurš Krievijā apsūdzēts par izspiešanu, aģentūrai RIA Novosti paziņoja portāla "Rosbalt" galvenais redaktors, ar kuru sadarbojas žurnālists.

"Rosbalt" galvenais redaktors Nikolajs Uļjanovs informēja, ka Švarevs saņēmis politisko patvērumu Latvijā jau pērnā gada rudenī.

"Saņēma patvērumu Latvijā, to man Aleksandrs pats pastāstīja pirms dažām dienām. Pie tam viņš teica, ka politiskais patvērums viņam piešķirts jau rudenī," piezīmēja Uļjanovs.

Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija
Tiesa nolēmusi: Libānas gejs-ateists saņems bēgļa statusu Latvijā

Krievijā Švarevam vispirms tika izvirzīta apsūdzība saskaņā ar Krievijas Kriminālkodeksa 128.1. panta 5. daļu (neslavas celšana līdz ar personas apsūdzēšanu smagā vai īpaši smagā noziegumā). Vēlāk tika ierosināta krimināllieta saskaņā ar KF KK 163.panta 3.daļu (izspiešana ar mērķi iegūt īpašumu īpaši lielos apmēros). Vēlāk abas lietas tika apvienotas vienā tiesvedībā.

Saskaņā ar pantu par apmelošanu Švarevs tika apsūdzēts sakarā ar vairāku materiālu publikāciju par uzņēmēju Ališeru Usmanovu. Savukārt sakarā ar pantu par izspiešanu – par to, ka viņš it kā pieprasījis no Kazahstānas uzņēmēja Kenesa Rakiševa 50 tūkstošus dolāru par viņu diskreditējošo materiālu nodzēšanu.

Rakiševs un Usmanovs atzīti par cietušajiem šajā lietā.

2019.gada pavasarī Švareva dzīvoklī notika kratīšāna, tika izņemti dokumenti un sistēmas bloki.

Pēc kratīšanas Švarevs devās uz Rīgu, bet izmeklēšana izsludināja viņu starptautiskajā meklēšanā, lao arī viņš neslēpa, ka atrodas Latvijā.

2019.gada novembrī Maskavas Tveras tiesa sankcionēja aizmugurisku Švareva arestu, izpildot izmeklēšanas lūgumu. Žurnālista advokāts iesniedza apelācijas sūdzību, taču decembra sākumā Maskavas pilsētas tiesa to noraidīja.

Ziņu lente
0