Latvijas kareivjus pārved uz Kuveitu

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр обороны Латвии Артис Пабрикс
Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seši Irākā dienošie Latvijas kareivji īslaicīgi pametuši valsti, taču mājās viņi neatgriezīsies – Latvija turpina atbalstīt koalīcijas sabiedrotos.

RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Irākā dienošie Latvijas kareivji pārvesti uz Kuveitu kopā ar Dānijas kontingentu, paziņoja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs atgādināja, ka Dānija drošības apsvērumu dēļ pieņēmusi lēmumu uz laiku pārvest no Irākas uz Kuveitu lielāko daļu no Irākā dislocētā karaspēku kontingenta. Kopā ar dāņiem uz Kuveitu tiks pārvesti arī seši Irākā dienošie Latvijas kareivji. Ministrs uzvēra, ka pagaidām nav runu par to, ka viņi atgriezīsies mājās.

​Ministrs norādīja, ka šāds lēmums pieņemts vairāku iemeslu dēļ: gan drošības, gan dēļ tā, ka Irākas Bruņoto spēku apmācības pagaidām ir apturētas "uz nenoteiktu laiku".

Pēc Pabrika sacītā, tas nenozīmē, ka Latvijas dalība starptautiskā operācijā pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" Irākā tiks pārtraukta:

"Latvija atbalsta ASV un turpinās atbalstīt ASV vadīto koalīciju. Kas attiecas uz Latvijas karavīru atgriešanos atpakaļ Irākā, tad ar sabiedrotajiem tiks vērtēta tālākā drošības situācija."

​2. janvāra naktī ASV organizēja uzbrukumu Bagdādes lidostas rajonā pret Irānas armijas elitārās vienības komandieri ģenerāli Kasemu Suleimani un Irākas šiītu zemessargu komandiera vietnieku Abu Mahdi al Muhandisu, kurus Vašingtona vaino par uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē 31.decembrī. Šīs specoperācijas rezultātā gāja bojā Suleimani.

5. janvārī kļuva zināms, ka Irākas parlaments nobalsojis par lēmumu lauzt vienošanos ar koalīciju cīņā pret "Islāma valsti" (vairākās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums) un ārvalstu spēku izvešanu no valsts.

Ziņu lente
0