Latvijas kareivju liktenis Irākā ir atkarīgs nevis no ASV, bet no Dānijas

© AP Photo / Bram Janssen Иракские военные и Курдские силы начинают операцию на юге и востоке Мосула
Иракские военные и Курдские силы начинают операцию на юге и востоке Мосула - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seši kareivji no Latvijas turpinās dienēt Irākā, lai gan ASV ir apturējušas savu misiju šajā valstī.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Irākas parlaments iepriekš nobalsoja par vienošanās laušanu ar koalīciju par "Islāma valsts" apkarošanu un ārvalstu karaspēku izvešanu no savas teritorijas.

Командующий спецподразделением «аль-Кудс» в составе Корпуса стражей исламской революции генерал-майор Касем Сулеймани в Тегеране - Sputnik Latvija
Ģenerāļa Suleimani meita brīdināja ASV par "melno dienu"

ASV šajā sakarā jau ir apturējušas kareivju apmācību Irākā. Kas tad notiks ar sešiem kareivjiem no Latvijas, kuri dienē tur?

Latvijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Artis Pabriks iepriekš apgalvoja, ka iemeslu Latvijas kareivju izvešanai no Irākas teritorijas nav. Un patiešām, Latvijas kareivji nav NATO apmācības misijas sastāvā, kuras darbība valsts teritorijā tika apturēta.

Kareivji no Latvijas ir Dānijas militārā kontingenta sastāvā. Un Dānija turpina savu misiju Irākā.

Latvijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins paskaidroja, ka lēmumu par to, vai Latvijas kareivji paliks Irākā vai arī nē, pieņems Dānija.

Protesti Irākā un Suleimani slepkavība

Situācija Bagdādē saasinājās 31. decembrī, kad protesta akciju dalībnieki mēģināja ieņemt ASV vēstniecību. Akcijas sākās pēc ASV bezpilota lidaparātu uzbrukumos bojā gājušo šiītu grupējuma "Kataib Hesbollah" locekļu bērēm. Karavīri izmantoja asaru gāzi, lai izkliedētu demonstrantus, 1.janvārī uzbrukumi mitējās.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Latvijas ārlietu ministrs attaisno ASV apšaudes Irākā

Irākas prezidents Barhams Salehs nosodīja uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē un nosauca tamlīdzīgas darbības poar uzbrukumu Irākas suverenitātei.

2.janvāra naktī ASV organizēja uzbrukumu Bagdādes lidostas rajonā pret Irānas armijas elitārās vienības komandieri ģenerāli Kasemu Suleimani un Irākas šiītu zemessargu komandiera vietnieku Abu Mahdi al Muhandisu, kurus Vašingtona vaino par uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē 31.decembrī.

Ziņu lente
0