Labāk pie ziemeļbriežiem, nekā pie Latvijas govīm: kur pazuduši veterinārārsti

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasЧелябинская ветеринарная станция
Челябинская ветеринарная станция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc kaķa ārstēšana maksā vairāk nekā cilvēka veselības aprūpe, vai students var izārstēt dzīvnieku ar atlaidi un vai iespējams apdrošināt suņa dzīvību.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. par veterināru pakalpojumu izmaksām, veterinārārstu algām Latvijā un atlaidēm sterilizācijai intervijā "MK Latvija" pastāstīja Latvijas Veterinārārstu biedrība Lita Konopore.

Daudzi uzskata, ka veterināru pakalpojumi ir ļoti dārgi. Konopore atzina, ka veterinārārstu pakalpojumu cenas ir salīdzināmas ar maksas veselības aprūpi cilvēkiem, pie tam jāņem vērā, ka veterināru pakalpojumi ir par 21% dārgāki, jo tie Latvijā aplikti ar PVN. Speciālistu konsultāciju cenas ir vēl augstākas – vizīte var izmaksāt pat 70 eiro – gluži kā maksas konsultācija pie profesora.

Коровы на ферме в Латвии - Sputnik Latvija
Mazāk ķīmijas: Latvijai jāierobežo antibiotiku lietošana lopkopībā

Pakalpojumu augstās cenas veido arī augstie izdevumi. Veterināru izglītība izmaksā ļoti dārgi – dārgāka ir tikai stomatologu izglītība. Jaunajām klīnikām izvirzītas ļoti stingras prasības, piemēram, tajās jābūt iekārtotai uzbrauktuvei un tualetei invalīdiem, kas izmaksā tūkstošiem eiro. Arī ārstu braucieni uz konferencēm ir dārgi. Pie tam ik pēc pieciem gadiem veterinārārstiem ir obligāta atkārtota sertifikācija.

Cenas ietekmē arī tas, ka dzīvniekiem paredzētās diagnostikas iekārtas un zāles izmaksā par 10-20% vairāk nekā cilvēkiem. Likums nosaka, ka cilvēkiem paredzētas zāles var izrakstīt dzīvniekiem tikai gadījumā, ja reģistrā nav iekļauti veterinārie līdzekļi. Kompensējamo medikamentu veterinārijā nav. Valsts nesniedz subsīdijas dzīvnieku ārstēšanai, pat ne lauksaimniecības dzīvniekiem.

Pie tam dzīvniekiem paredzēto medikamentu un pakalpojumu cenas tuvākajā laikā tikai pieaugs, ņemot vērā Brexit. Lielo Lielbritānijas kompāniju preču cenas pieaugs, analogo zāļu ražotāji ES sāks celt cenas, jo viņiem mazināsies konkurence.

Veterināro pakalpojumu cenas ietekmē arī vispārējās tendences – komunālo pakalpojumu cenu pieaugums un normatīvie akti, kuru rezultātā paplašinās birokrātiskais darbs.

Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas studentiem – veterināriem ir aizliegts ārstēt dzīvniekus ar atlaidēm: ar veterināro praksi var nodarboties tikai sertificēts ārsts. Studenti var veikt dzīvnieku kastrācijas un sterilizācijas operācijas pasniedzēju vai ārstu uzraudzībā, taču viņiem nav tiesību patstāvīgi piedāvāt tamlīdzīgus pakalpojumus klientiem.

Uz dzīvnieka ārstēšanas rēķina iespējams ietaupīt, ja sekosiet klīniku sludinājumiem – dažkārt tās izsludina akcijas sterilizācijas vai čipošanas darbam. Iespējams, šogad mazturīgie, kam ir viens vai divi kaķi, varēs bez maksas sterilizēt un iemidzināt dzīvniekus.

Govis fermā - Sputnik Latvija
Pēc dažiem gadiem Latvijas laukos, iespējams, vairs nebūs veterināru

Tāpat iespējams apdrošināt mājdzīvnieka veselību un dzīvību, lai arī Latvijā šis pakalpojums vēl nav īpaši populārs. Jo lielāka iemaksa, jo plašāku veterināro pakalpojumu spektru sedz apdrošināšana, jo mazāk jums nāksies samaksāt klīnikā.

Dzīvnieku īpašnieki saskārušies ar vēl vienu problēmu – veterinārārstu trūkums. Tā ir īpaši aktuāla laukos. Lieta tāda, ka veterināra ienākumi Latvijā ir salīdzināmi ar ģimenes ārstu ienākumiem, bet, pārvācoties, piemēram, uz Somiju vai Norvēģiju, veterinārs saņems desmitkārt vairāk.

Protams, veterinārārstiem no Latvijas piedāvā iespējas strādāt attālākos rajonos, piemēram, kaut kur pie ziemeļbriežiem, taču tur speciālistus materiāli atbalsta un nodrošina asistentus – tulkotājus, ja viņi nav paspējuši apgūt valodu.

Ziņu lente
0