Vai krievu pacientam arī uz nāves robežas jārunā latviski: pilsoņiem iesaka nomierināties

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasДефибриллятор
Дефибриллятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieprasīt pacientam, kuram jau tā ir slikti slimības dēļ, runāt nedzimtajā valodā ir šausmīgi, uzskata radio ēteram piezvanījušais latvietis.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Gan latviešiem, gan krieviem Latvijā ir jānomierina savs karstgalvīgums : pirmajiem jāpārstāj tik agresīvi izturēties pret nacionālās minoritātes valodu, savukārt otrajiem – jāsaprot, ka, ka valsts valoda ir jāzina. Šādu viedokli radio Baltkom ēterā pauda klausītājs, kurš stādījās priekšā kā Jānis.

Viņš piezvanīja raidījumam, lai paustu savu viedokli attiecībā uz valsts valodas zināšanām, kuras VVC nesen sarīkoja Onkoloģijas centrā un Rīgas slimnīcā "Gaiļezers". Darbinieki uzskata, ka par pārbaužu iemeslu kļuva viņu intervijas Ritas Brokas dokumentālajai filmai "24/7", pēc kurām tika saņemtas anonīmas sūdzības par personālu, kurš savā darbā pastāvīgi pārgāja no latviešu valodas uz krievu.

В кабинете стоматолога - Sputnik Latvija
Rīdziniece samaksāja 175 eiro par zoba izraušanu: ierēdņi neredz problēmas

Pēc klausītāja domām, medicīnas iestāžu darbiniekiem ir jāzina abas valodas: gan krievu, gan latviešu.

"Slimnīcās, manuprāt, medicīnas personālam ir jāzina latviešu un krievu valoda, jo, kad pacientam jau tā ir slikti, un viņš vēl arī nevar izskaidrot to dzimtajā valodā – tas ir šausmīgi. Gan latviešiem, gan krieviem Latvijā ir jānomierina savs karstgalvīgums. Krieviem ir jāsaprot, ka latviešu valoda ir jāzina. Latviešiem ir jāpārstāj šādi izturēties pret krievu valodu," atzīmēja klausītājs.

Turklāt viņš piebilda, ka valdībai un pašvaldībām ir jāpiešķir vairāk naudas un jāveicina latviešu valodas kursu pieejamība.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neraugoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi.

Ziņu lente
0