Varu ieliet benzīnu Lietuvā un visur, kur ir lētāk: eksperts par akcīzes celšanu Latvijā

© pixabayУказатель уровня топлива
Указатель уровня топлива - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 1. janvāra Latvijā palielināsies akcīzes nodoklis degvielai, līdz ar to pieaugs cenas benzīnam un dīzelim: eksperts dēvē šo palielinājumu par neapdomīgu varasiestāžu soli.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes loceklis Ainis Dābols radio Baltkom intervijā pauda viedokli attiecībā uz degvielas akcīzes nodokļa celšanu Latvijā.

Akcīzes nodokļa likmes palielināšanas dēļ, no 2020. gada 1. janvāra Latvijā kļūs dārgāks benzīns un dīzeļdegviela.

Стоимость бензина - Sputnik Latvija
Linkaits vēlas pacelt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, lai atrastu naudu ceļu remontam

Patlaban degvielas akcīzes nodoklis par vienu tūkstoti litru Latvijā sastāda 372 eiro, savukārt no 2020. gada tas pieaugs līdz 414 eiro. Benzīna akcīze šobrīd ir 476 eiro par tūkstoti litru, savukārt no 1. janvāra tā sastādīs 509 eiro.

Saskaņā ar Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prognozēm, tas novedīs pie benzīna mazumtirdzniecības cenas kāpuma par 0,04 eiro par litru, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (21%). Dīzeļdegviela kļūs dārgāka par 0,05 eiro par litru, tostarp PVN. Sašķidrinātās naftas gāzes cenas kāpumu VID vērtē 0,03 eiro līmenī, PVN ieskaitot.

Dābols nosauca akcīžu palielinājumu Latvijā par neapdomīgu varasiestāžu soli un netālredzīgu lēmumu.

Pēc viņa teiktā, politiķi spēruši šo soli neskatoties uz to, ka viņiem nepiemīt pietiekama izpratne attiecībā uz ilgtermiņa valsts budžeta apjoma plānošanu un nesaprotot, kādi zaudējumi būs perspektīvā. Tā vietā viņi nolēma gandarīt sevi ar vieglu uzvaru.

"Šobrīd ir vajadzīga nauda, un viņi paceļ akcīzi. Tas ir īstermiņa pasākums budžeta palielinājumam. Tā tas arī ir, ja neko negribas apdomāt, tad var vienkārši izmainīt akcīzes likmes," atzīmēja Dābols.

Eksperts ieteica politiķiem painteresēties par nodokļu sistēmu vēsturi, lai vismaz saprastu to, ka degvielu cilvēki lies neraugoties ne uz ko. Un akcīze šajā nozarē bijusi pašā sākumā, turklāt pastāv zināmas ES direktīvas par naftas produktu akcīzes nodokļa likmēm.

Taču lieta tajā, ka uzpildīties var ne vien Latvijā. Var izbraukt uz kaimiņu Lietuvu un Igauniju un atrast vislētāko degvielas uzpildes staciju.

Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
Kopā ar degvielas cenām kā sēnes pēc lietus Latvijā aug nelegālās DUS

Atgādināsim, ka Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijā (LDTA) arī uzskata, ka naftas produktu akcīzes palielinājums novedīs pie "degvielas tūrisma" attīstības – kompānijas-pārvadātāji, kā arī Latvijas iedzīvotāji, kuri dzīvo pierobežā, vienkārši brauks uzpildīties uz kaimiņu Lietuvu un Poliju, kur degvielas cenas ir zemākas.

Pie tam, neskaitot draudus, ka akcīzes palielinājums sniegs jaunu impulsu "benzīna un dīzeļa tūrisma" attīstības Latvijā, pastāv vēl viena problēma – nelegālais tirgus. Un degvielas sadārdzināšanās uz nodokļa celšanās rēķina var pasliktināt problēmu.

Ziņu lente
0