Jūra turpina "ēst" Latvijas krastu: Kurzemē jauns nogruvums

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasШторм на море
Шторм на море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fotogrāfijas, kas demonstrē, kā Baltijas jūra "apēd" Latvijas krastu, savā lapā Facebook publicējis viens no sociālā tīkla lietotājiem.

RĪGA, 26. decembris - Sputnik. Kurzemes piekrastē noticis krasta noslīdenis. Toms Bricis savā lapā Facebook publicēja fotogrāfijas, kurās redzams, kas noticis ar krastu.

"Kurzemes stāvkrastā Labragā nogruvums. Krastu nogrūšanu veicina siltais laiks, taču Latvijas piekraste tikpat kā visā garumā ir erozijas krasts, kas nozīmē, ka jau gadu simtiem un tūkstošiem mūsu krastus grauž un "apēd" jūra. Tas ir dabisks process. Klimata pārmaiņas varētu būt veicinošs faktors," par krasta katastrofu pastāstīja lietotājs.

Iepriekš vēstīts, ka eksperti prognozē: tuvākajos gados jūra Rīgas līča akvatorijā nesīs lielas nelaimes – cilvēki paliks bez mājām un ceļiem.

Dzīve jūras krastā Liepājā, Jūrkalnē, Rojā, Engurē, Saulkrastos, Zvejniekciemā, Salacgrīvā, Ainažos un citviet ar katru gadu kļūst aizvien bīstamāka. Ģeologi un hidrologi, kuri seko krasta erozijas tempam, uzskata, ka māju īpašniekiem no piekrastes nāktos pārcelties tālāk no ūdens, turklāt nekavējoties jāuzsāk pilsētas infrastruktūras objektu nostiprināšana.

Plūdi Tjumeņas apgabalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zinātnieki stāsta par jūras līmeņa celšanās sekām

Latvijas universitātes Ģeogrāfijas fakultātes pasniedzējs, Jūras krastu laboratorijas vadošais pētnieks Jānis Lapinskis paskaidroja, ka krasta līnijas garums Latvijā ir 500 kilometri, un būtiski noslīdeņi vērojami rajonos, kuru kopējais garums sastāda aptuveni 60 kilometrus.

Katru gdu jūra samazina Latvijas sauszemes teritoriju. Tuvākajis gadu desmitos Latvijas teritorija saruks aptuveni par 9,2 kvadrātkilometriem.

30-40 dzīvojamās mājas Liepājā, Jūrkalnē, Saulkrastos, Zvejniekciemā, Salacgrīvā, Ainažos un citās apdzīvotajās vietās tuvāko desmit gadu laikā nokļūs riska zonā. Savukārt gadsimta gaitā zem ūdens nokļūs simtiem māju un citu ēku, kā arī daudzi kilometric ceļu.

Drošākā vieta, kur jūra neuzbrūk gandrīz nemaz, atrodama Irbes šauruma rajonā – līdz Kolkai.

Ziņu lente
0