"Izmirstam": Latvijas iedzīvotāji pauž sašutumu sakarā ar jaunajiem demogrāfijas datiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociologs Jānis Hermanis, izpētot aktuālākos Centrālas statistikas pārvaldes datus par jaundzimušo skaitu Latvijā, prognozēja jaunu antirekordu.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Aizejošais gads, iespējams, uzstādīs jaunu antirekordu jaundzimušo Latvijas pilsoņu skaita ziņā – demogrāfiskā bedre var kļūt par dziļāko kopš 2000. gada.

"Kamēr uzmanības centrā ir atkritumu krīze un ostas, Latvija slīd demogrāfiskā krīzē - dzimušo skaits tūlīt sasniegs jaunu antirekordu. To diez vai pieminēs Vecgada uzrunās. Jo šis jautājums acīmredzami nav starp prioritātēm," uzrakstīja Twitter Jānis Hermanis.

​Sociologa tvītam pievienotajā grafikā redzams, ka jaundzimušo skaits šī gada 11 mēnešos sastādījis vien 17 126 bērnus. Ja decembrī jaundzimušo būs mazāk nekā 1699, tad šis gads varētu pārspēt 2011. gada antirekordu, kad jaundzimušo skaits bijis zemākais kopš 2000. gada.

Twitter lietotāji bija nepatīkami pārsteigti saistībā ar šo ziņu un sāka aktīvi komentēt to, aicinot atbildēt, piemēram, Latvijas premjerministra padomnieku demogrāfijas jautājumos un bijušo Saeimas deputātu no Nacionālās apvienības Imantu Parādnieku.

​"Interesanti kā to var nokomentēt @Paradnieks (Imants Parādnieks – red. piez.)? Visu laiku @VL_TBLNNK stāsta, ka ir ļoti daudz, kas izdarīts demogrāfijas uzlabošanai (priekšvēlēšanu laikā tāds bija viens no saukļiem/ nopelniem)... un še tev - jauns antirekords," raksta sašutušais lietotājs ar lietotājvārdu vox populi.

​"Kreisie liberāļi sit plaukstas - paldies dievam, latvieši izmirst," uzskata Viesturs Rudzītis.

​"Bet Latvijas krievvalodīgajiem ir zemāki dzimstības radītāji," mierina visus Andris Kaševskis.

​"Diemžēl, turpmāk būs trakāk. Bērnu radīšanas vecumu sasniedz ļoti mazskaitlīga kohorta. Te vairs nelīdzētu pat mūsējo atgriešanās no ārvalstīm - arī tur vairs nav tā vecuma struktūra," ar nožēlu atzīmē Gatis Pāvils.

Savu dabūja ne vien Nacionālās apvienības pārstāvji, bet arī citi politiskie spēki no valdības koalīcijas.

​"@Jauna_Vienotiba noteikti ir sajūsmā par savu valdīšanas rezultātu. @VL_TBLNNK  arī var priecāties, kamēr baidījāt ar krieviem, tikmēr latvieši ir principā izmiruši. Ko neizdarīja 700 okupācijas gadi, to latvieši, paši valdot, izdarīja 30 gados," uzskata Māris Vaniņš.

​"Patiesība gan jau ir vēl dramatiskāka, ja izvērtētu bērnu un vecāku veselības stāvokļus. It kā vidējie mūža ilgumi pieaug, zīdaiņu mirstība neliela, tomēr kādas ir vecāku un bērnu veselības? IZDZIMSTAM... Jo arvien slimākiem vecākiem, dzimst slimāki bērni. Un nākamā paaudze..." rezumē lietotājs Man Nav Vienalga.

Ziņu lente
0