Pusaudžiem Latvijā draud sods par cigaretēm kabatās, enerģijas dzērieniem un paģirām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policijas darbiniekiem tiks piešķirtas tiesības konfiscēt pie nepilngadīgajiem atrasto alkoholu un cigaretes, arī elektroniskās cigaretes. Kāds sods draud pusaudžiem.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Saeima ceturtdien, 19. decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Grozījumi paredz bērnu administratīvo atbildību par tabakas izstrādājumu un alkoholisko dzērienu glabāšanu, kā arī enerģijas dzērienu lietošanu.

Šī informācija sniegta parlamenta vietnē.

Девушка показывает татуировку на фестивале Kubana - Sputnik Latvija
Igaunijā bērniem un pusaudžiem vēlas aizliegt tetovējumus un solāriju apmeklēšanu

Patlaban likums aizliedz nepilngadīgajiem lietot alkoholu un smēķēt, taču atbildība par glabāšanu nav paredzēta.

Ja likumprojekts tiks apstiprināts, pusaudžiem draudēs sods ne tikai par enerģijas dzērienu lietošanu, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu, kā arī par alkoholisko dzērienu iegādāšanos vai glabāšanu. Atbildība paredzēta arī gadījumā, ja konstatētas šo vielu lietošanas sekas. Tāpat būs aizliegts ne tikai smēķēt, bet arī iegādāties un glabāt tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to uzpildes tvertnes.

Tiks sodīti nepilngadīgie vecumā no 14 līdz 18 gadiem, ja audzinoša rakstura pasākumi nav līdzējuši.

Plānots, ka par attiecīgajiem pārkāpumiem sods nepilngadīgajiem būs robežās no divām līdz septiņām naudas soda vienībām, tātad no 10 līdz 35 eiro.

Likumprojekta anotācijā atzīmēts, ka šīs normas nepieciešamas, lai nodrošinatu konsekventu likuma normu ievērošanu par bērnu aizsargāšanu no smēķēšanas, alkohola un enerģijas dzērienu ietekmes. Tiesībsargājošās iestādes iegūs likumīgas tiesības konfiscēt aizliegtos priekšmetus un vielas pusaudžiem, kuri aizturēti, piemēram, par huligānismu.

Lai likums stātos spēkā, Saeimai tas jāpieņem vēl divos lasījumos.

Ziņu lente
0