Vīruss uzbrūk: gripas gadījumu skaits Latvijā dubultojies

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasЛекарственные препараты и градусник для измерения температуры
Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gripas epidēmija valstī tika izsludināta pirms nedēļas. Šajā laikā slimība pletusies plašumā. Kādos reģionos saslimstības līmenis ir augstākais.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kas kontrolē gripas un augšējo elpceļu akūtu infekciju izplatību, konstatējis, ka pēdējās nedēļas laikā gripas gadījumu skaits Latvijā pieaudzis vairāk nekā divkārt, vēsta portāls Grani.lv.

Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Gripas epidēmija Latvijā sākusies agrāk nekā parasti

Ziņots, ka slimnīcās nogādāti 130 cilvēki ar gripas simptomiem, viņu vidū trīs pacienti pārcietuši plaušu karsoni gripas komplikāciju rezultātā. SPKC akcentēja, ka hospitalizēto pacientu skaits pieaug salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Gripas gadījumi fiksēti visās administratīvajās teritorijās, izņemot Ventspili. Augstākā saslimstība atzīmēta Rīgā, Jelgavā un Valmierā.

Par laimi, kopš gripas sezonas sākuma letāli gadījumi nav fiksēti. Atgādināsim, ka pērn gripa aiznesa 86 cilvēku dzīvības, 2017.gadā – 91.

Parasti epidēmija ilgst 4-8 nedēļas, retumis – līdz 12 nedēļas. Šogad izplatību guvuši vīrusi, kuri fiksēti pagājušo gadu sezonās.

Iepriekš vēstīts, ka no 11. decembra valstī izsludināta gripas epidēmija, jo aizvadītajā nedēļā saslimušo skaits Jelgavā un Rīgā sasniedza epidēmijas slieksni. Iepriekšējā gripas sezona sākās krietni vēlāk – 15. janvārī.

Производство вакцины против гриппа A/H1N1  - Sputnik Latvija
Gripas sezona tuvojas: ārsti silti iesaka vakcinēties

Ārsti iesaka vakcinēties, pirms nav par vēlu. Vakcinācija īpaši nepieciešama cilvēkiem ar plaušu, aknu, nieru un sirds slimībām, vāju imūnsistēmu, grūtniecēm un bērniem līdz piecu gadu vecumam, kā arī sirmgalvjiem pēc 60 gadiem.

Bērniem līdz 2 gadu vecumam un grūtniecēm vakcinācija pieejama bez maksas. Valsts palīdz arī vairāku riska grupu pārstāvjiem, apmaksājot 50% vakcīnas vērtības. Gripas vakcīna pieaugušajiem un bērniem (2019./20. gada vakcīna) maksā aptuveni 15 eiro.

 

 

Ziņu lente
0