Politika

Latvijas valdība atbalstīja Rīgas domes atlaišanu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы
Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ministru kabinets nolēma nosūtīt Saeimas izskatīšanai likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu; Saeimas ārkārtas sēde var notikt jau rīt, 18. decembrī.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Latvijas valdība atbalstījusi lēmuma projektu par Rīgas domes atlaišanu, nosakot, ka ārkārtas vēlēšanām jābūt sarīkotām pēc diviem mēnešiem kopš attiecīgā lēmuma pieņemšanas Saeimā. Visticamāk, tas notiks martā, vēsta LSM.

Ministru kabinets 17. decembra sēdē nolēma nosūtīt Saeimas izskatīšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Pret balsoja labklājības ministre Ramona Petraviča un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, abi no KPV LV partijas. Taču lielākā daļa ministru dokumentu atbalstīja.

Dokuments pirms Ministru kabineta sēdes tika pielabots. Pēc ministra Jura Pūces sacītā, iestāde ņēmusi vērā Valsts kancelejas Juridiskā departamenta piezīmes un papildināja likumprojekta anotāciju ar nepieciešamajiem skaidrojumiem. Pašā Valsts kancelejā atzina, ka anotācijā ir ņemtas vērā piedāvātās rekomendācijas.

Выборы в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Politika
"Ne jūs domi ievēlējāt, ne jums to būs atlaist": Latvijā piedāvā jaunu referendumu

Valdība nolēma virzīt likumprojektu paātrinātā kartībā, aicinot Saeimu jau rīt, 18. decembrī, sasaukt ārkārtas sēdi, lai izskatītu dokumentu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce decembra sākumā paziņoja lēmumu par Rīgas domes atlaišanu. Viņš motivē to ar pašvaldības nespēju tikt skaidrībā ar atkritumu apsaimniekošanas problēmu. Pašvaldību likumā ir noteiktas vairāk nekā 20 pašvaldību autonomo funkciju, un viena no tām ir komunālo pakalpojumu nodrošināšana, tostarp arī atkritumu izvešana. Autonomo funkciju neizpilde ir viens no četriem iespējamiem iemesliem pašvaldības atlaišanai.

Ja Saeima nobalsos par Rīgas domes atlaišanu, pagaidu administrāciju pašvaldībā līdz ārkārtas vēlēšanu sarīkošanai varētu vadīt VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics. Kā Rīgas pagaidu administrācijas vadītāja vietnieki varētu strādāt Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, kā arī Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Pagaidu administrācija veiks pašvaldības funkcijas līdz brīdim, kad pirmajā sēdē sapulcēsies jaunā sasaukuma dome.

Ziņu lente
0