Bijušais LR prezidents atbalsta valsts kontroli pār Rīgas ostu: tagad nav jābaidās no ASV

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский свободный порт
Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas ostā saglabājas ievērojam oligarhu ietekme, jau tas fakts vien, ka tur strādāja Lemberga sieva, to apstiprina, uzskata bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers uzskat apar pareizu valdības lēmumu pārņemt kontroli ne vien pār Ventspils, bet arī pār Rīgas ostu – kaut vai tāpēc, ka tur strādājusi sankciju sarakstā nokļuvušā Aivara Lemberga sieva. Tagad Latvijas lielākā osta būs drošās rokās, un nebūs gaidāmas Vašingtonas sankcijas, uzskata bijušais valsts vadītājs.

"Kāpēc es piekrītu, ka bija jārīkojas arī saistībā ar Rīga ostu? Tieši un netieši tā saucamo oligarhu ietekme Rīgas ostā joprojām bija liela. Jau tas fakts, ka Lemberga sieva strādāja Rīgas brīvostā un saņēma pāris tūkstošu eiro algu mēnesī par mistiskām konsultācijām liecināja par to, ka Lemberga ietekme Rīgas ostā ir novērojama," pateica Zatlers Latvijas Radio intervijā.

Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
"Bezkompromisa tiesiskuma osta": latvieši meklē nosaukumu "labajai" Ventspils ostai

Un viņš piebilda, ka Rīgas ostai tagad nav jābaidās no Amerikas sankcijām un jāstrādā to iespējamās ieviešanas gaidās. "Tāpat arī Rīgas un Ventspils ostām galvenais ir veidot šo jaunu pārvaldību, kas ir efektīva un peļņu nesoša gan Rīgas un Ventspils iedzīvotājiem, gan visiem Latvijas iedzīvotājiem kopumā," pārliecināts Zatlers.

Viņš uzskata, ka Latvijā notiek pozitīvas izmaiņas. Valsts ir kļuvusi pietiekami stipra, lai nepieļautu šādas kļūdas, kuras novedušas pie ASV sankcijām.

"Acīmredzot tomēr valstī kaut kas ir mainījies, ka lēmumi par ostu pārņemšanu tiek pieņemti dažu dienu laikā. Visi saprot: ja ostas nefunkcionēs un tiks pakļautas ASV sankcijām, tas būs reāls peļņas zaudējums Latvijas ostām. (…) Bet šobrīd ir ļoti svarīgi saprast, ka Latvija ir kļuvusi pietiekami stipra pati par sevi, lai tādi rupji paklupieni vairs nebūtu iespējami," pateica Zatlers.

Atgādināsim, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos 9. decembrī iekļāva Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrus ar viņu saistītos uzņēmumus: Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Vienlaikus ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka ieviesusi pārejas periodu 30 dienu garumā (beidzas 2020. gada 8. janvārī – red.), kura laikā organizācijām un kompānijām, kurām ir sakars ar minētajām struktūrām, jāpārtrauc finanšu operācijas un attiecības.

Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Ušakovs: Latvijai draud smagākā krīze kopš 1991. gada

Šī iemesla dēļ valdība informēja par nodomu pārņemt savā ziņā kontroli pār Ventspils un Rīgas ostām. Satiksmes ministrija sagatavojusi grozījumus Ostu likumā. Plānots, ka ostas pārvaldīs jaundibināts uzņēmums, bet pašvaldību izvirzītie Rīgas un Ventspils ostu valdes locekļi amatus zaudēs.

Taču pagaidām jauno valsts akciju sabiedrību (VAS) nolemts nodibināt Ventspils ostas funkciju pārņemšanai – to plānots nosaukt par "Ventas ostu", tā padomē iekļaus četru ministriju deleģētos pārstāvjus. Rīgā jaunu VAS pagaidām nedibina. "Mūsuprāt, esam veikuši pietiekamus pasākumus, lai varētu uzskatīt, ka [Rīgas] osta nav pakļauta sankciju pasākumiem," pateica satiksmes ministrs Tālis Linkaits 16. decembrī.

Ziņu lente
0