Politika

Tiesībsargs uzskata balsojumu par 2020. gada budžetu par nekonstitucionālu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas pieņemtais 2020. gada budžets pārkāpis Latvijas Satversmes 1. pantu un Saeimas kārtības ruļļa 111. pantu, uzskata tiesībsargs.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Tiesībsargs Juris Jansons uzskata Saeimas deputātu lēmumu par 2020. gada valsts budžeta apstiprināšanu par antikonstitucionālu, vēsta BB.lv.

Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa pastāstīja, ka tiesībsargs izskata iespēju vērsties Satversmes tiesā saistībā ar valsts budžeta sadaļas neatbilstību Satversmei, kurā tiek skarts veselības aprūpes darbinieku atalgojuma jautājums.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Bankas Latvijā gada laikā zaudējušas pusi peļņas

Pēc tiesībsarga domām, Saeimas lēmums ir antikonstitucionāls vairāku iemeslu dēļ: netika ievēroti vairāki tiesiskas valsts pamatprincipi, kuri nosprausti Satversmes 1. pantā, – likuma varas princips, tiesiskās noteiktības princips un tiesiskās paļāvības princips, kā arī tika ignorēta Saeimas kārtības ruļļa 111. panta otrā daļa.

Saskaņā ar kārtības rulli, ja pieņemamais likumprojekts stājas konfliktā ar spēkā esošajiem likumiem, parlamentam ir jānodrošina vienlaicīga jauna likuma vai tā atsevišķu daļu un attiecīgu iepriekšējā likuma grozījumu stāšanos spēka.

Likuma varas princips paredz, ka katrs pakļaujas likumam un katram ir jāievēro spēkā esošās likuma tiesiskās normas.

Tiesiskās noteiktības princips paredz valsts pienākumu nodrošināt tiesisko attiecību noteiktību un stabilitāti, kā arī ievērot tiesiskās paļāvības aizstāvēšanas principu, lai sekmētu cilvēku uzticēšanos valstij un likumam.

Tiesībsargs uzskata, ka esošā situācija nodarījusi vērā ņemamu kaitējumu sabiedrībai ir radījusi "nopietnus konstitucionālus riskus", tādēļ Jansons patlaban izskata iespēju vērsties Satversmes tiesā.

Мэр Риги Нил Ушаков во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
"Krāpšanās un meli nepalīdzēs": Ušakovs asi izteicās par Rīgas domes atlaišanu

Saskaņā ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu, 2020. gadā valsts finansējumam nozarei ir jāsasniedz 4% no iekšējā kopprodukta. Saskaņā ar dokumentu, nākamgad veselības aprūpes papildu finansējumam bija jāsastāda aptuveni 120 miljonus eiro, taču budžetā paredzēta tikai puse no prasītās summas. Tas izraisīja ārstu sašutumu, kuri jau ir aizvadījuši vairākas protesta akcijas un iesnieguši petīciju par Saeimas atlaišanu.

Tomēr prezidents Egils Levits izsludinājis likumu par 2020.gada budžetu. Pie tam viņš uzdevis izdarīt grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kurā iekļauts solījums palielināt veselības aprūpes nozares darbinieku atalagojumu. Prezidents paziņoja, ka Latvijā iedzīvojies bezatbildīgs mehānisms "pieņemt likumus no gaisa" un iekļaut tajos solījumus, kuri vēlāk netiek pildīti.

Ziņu lente
0