KF par terorakta gatavošanu notiesātais ukrainis Sencovs ārstējas Latvijā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasОсужденный в РФ за подготовку теракта украинский режиссер Олег Сенцов
Осужденный в РФ за подготовку теракта украинский режиссер Олег Сенцов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oļegs Sencovs pievienojās ukraiņu jūrnieku grupai, kuri ieradās Latvijā 10. decembrī, lai izietu rehabilitācijas kursu.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. KF par terorakta gatavošanu notiesātais ukraiņu režisors Oļegs Sencovs, kurš tika atbrīvots 7. septembrī, ieradies Latvijā rehabilitācijas kursa iziešanai, paziņoja Ukrainas vēstniecība Rīgā.

Sencovu sagaidīja Latvijas ĀM valsts sekretāra vietnieks Atis Lots un Ukrainas vēstnieks Aleksandrs Miščenko.

Sencovs pievienojās ukraiņu jūrnieku grupai, kura kuri ieradās Latvijā 10. decembrī. Viņi visi iziet rehabilitācijas kursu Jūrmalas centrā "Vaivari" uz Latvijas budžeta līdzekļu rēķina.

Избрание меры пресечения задержанным украинским морякам - Sputnik Latvija
Latvija izārstēs Ukrainas kareivjus, kuri organizēja provokāciju Kerčas šaurumā

Ukrainas kareivjiem un viņu ģimenes locekļiem sniedz ne vien medicīnisko palīdzību, bet arī rīko ekskursijas, organizē tikšanās ar Latvijas amatpersonām, muzeju un koncertu apmeklēšanu.

Ukrainis Sencovs notiesāts ar 20 gadiem kolonijā sakarā ar apsūdzību teroraktu gatavošanā Krimā. Viņu aizturēja KF FDD darbinieki diversijas grupas "Labējais sektors" (ekstrēmistu kustība, aizliegta KF) locekļu sastāvā, kuri gatavoja teroraktus Jaltā, Simferopolē un Sevastopolē.

Krievijas un Ukraina 2019. gada 7. septembrī katra atbrīvoja 35 notiesātos un aizturētos pilsoņus. Starp atbrīvotājiem no Krievijas puses bija par teroraktu gatavošanu notiesātais Oļegs Sencovs un 24 ukraiņu kareivji, kuri 2018. gada novembrī sarīkoja provokāciju Kerčas šaurumā. Tajā pašā dienā Krievijā tika nogādāts ar tiesas lēmumu atbrīvotais portālā "RIA Novosti Ukraina" vadītājs Kirills Višinskis.

Ukrainas kareivju rehabilitācijas programma Latvijā

Latvija palīdz Ukrainai, uzņemot ārstēšanai Donbasa konfliktā ievainotos kareivjus. Šī gada jūnijā valdība atbalstīja 45 tūkstošu eiro piešķiršanu no valsts budžeta militārajā konfliktā Ukrainā cietušo rehabilitācijai.

Kopumā patlaban ārstēti 54 Ukrainas karavīri. Kārtējā Ukrainas kareivju grupa noslēdza rehabilitāciju Jūrmalā septembra beigās.

Флаги у Киевской городской администрации - Sputnik Latvija
ASV iekļāvušas Latviju starp "donorvalstīm", kam jāsniedz palīdzība Ukrainai

Ukrainas Nacionālās gvardes un bruņoto spēku kareivju bērni saņem no Latvijas dažādas veltes mācību gada sākumā un Ziemassvētku dāvanas. 2017. gada vasarā Ukrainas BS bojāgājušo kareivju bērni ciemojās Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs.

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā tiek apspriests, tostarp arī Minskā, kontaktu grupas apspriedēs, kura kopš 2014. gada pieņēmusi jau trīs dokumentus, kuri reglamentē pasākumus konflikta deeskalācijai. Taču arī pēc pamiera vienošanās konflikta pušu starpā turpinās apšaudes.

Ziņu lente
0