Ušakovs: Latvijai draud smagākā krīze kopš 1991. gada

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади
Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV sankcijas pret Aivaru Lembergu negatīvi ietekmēs Latvijas ekonomiku – Nils Ušakovs sola krīzi, kas līdzināsies 2008. gadam.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Bijušais Rīgas mērs, eirodeputāts Nils Ušakovs ("Saskaņa") komentēja situāciju Latvijā pēc ASV sankciju ieviešanas.

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos 9. decembrī uz tā dēvētā Magņitska likuma pamata iekļāva virkni personu un organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergu un četrus ar viņu saistītos uzņēmumus: Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Вентспилсский порт - Sputnik Latvija
Ventspils osta 8. janvārī varētu apturēt darbu: kravu īpašniekiem iesaka neriskēt

Šī iemesla dēļ valdība iniciēja grozījumus likumā par Rīgas un Ventspils ostas pāreju valsts kontrolē un pašvaldību pārstāvju izslēgšanu no šo ostu valdēm.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss paziņoja, ka kuģi izvairās no ienākšanas Ventspils ostā, jo to īpašnieki baidās nokļūt ASV sankciju ietekmē.

Saskaņā ar avīzes Diena datiem, kompānijas, kuras sniedz apdrošināšanas pakalpojumus kuģniecības uzņēmumiem, jau ir brīdinājušas savus klientus, ka tām nav ieteicams ienākt Ventspils ostā pēc 8. janvāra. Šo informāciju apstiprina telekanāls TV3, kurš pat nosauca konkrētu apdrošinātāju, kurš pabrīdinājis klientus par iespējamām sankcijām, – tā ir britu kompānija The West P&I Club.

Ušakovs uzskata, ka tieši tā Latvijā sāksies liela mēroga krīze.

"Mēs pašlaik maksimāli uzskatāmi redzam pirmos rezultātus cīņai pret korupciju Ventspils ostā mūsu valdības izpildījumā. Visā pasaulē kravu īpašniekus jau brīdina par to, lai kuģi neienāktu Ventspils ostā.

Pēc tam viņi sāks ieviest kārtību Rīgas ostā. Tādā tempā cīnoties pret korupciju, nākamā gada vidū abas ostas būs palikušas bez kravām. Kopā ar ostām tad apstāsies arī dzelzceļš. Latvija kopumā var zaudēt ap 20 000 darbavietu – kvalificētiem, labi apmaksātiem darbiniekiem. Par ietekmi uz IKP pašlaik pat bail runāt, taču es baidos, ka pašlaik mēs strauji tuvojamies krīzei, kuru varētu pielīdzināt 2008. gada krīzei.

Посольства США в Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Kurš te ir saimnieks: Gobzems novērtējis ASV sankcijas pret Lembergu

Bet tiklīdz valdība būs sakārtojusi situāciju ostās, tā ķersies pie Rīgas. Domes atlaišana bez jebkāda juridiska iemesla un histērija par to, ka Rīgu vajag atkal atgūt latviskajām partijām un uzvarēt korupciju. Par korupcijas uzvarēšanu pēdējo reizi runāja Mūrniece no NA. Tieši viņiem redzamākais mērs – partijas biedrs nesen ticis notiesāts par izspiešanu. Taču nekas, turpina strādāt par mēru.

Es domāju, Latvijai pašlaik draud smagākā politiskā un ekonomiskā krīze kopš 1991.gada. Un šo krīzi pārvarēt varēs tikai ar vienu nosacījumu – visiem normālajiem cilvēkiem ir jāapvienojas. Citādi šie trakie avantūristi līdz galam piebeigs mūsu valsti." Uzrakstīja viņš savā Facebook lapā.

Tikmēr par Ventspils ostas kravām jau sākuši interesēties kaimiņi no Lietuvas un Igaunijas. Gan Klaipēdas, gan Tallinas ostā paziņoja, ka ir gatavi apkalpot šīs plūsmas, pirmām kārtām runa ir par naftas produktiem.

Ziņu lente
0