Ministru kabinets apstiprinājis mediķu algu modeli

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķu algas tiks palielinātas, taču ne vienmērīgi: rezidentu minimālā likme pieaugs par 20%, pārējiem mediķiem – par 10%.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Valdība apstiprinājusi Veselības ministrijas piedāvāto mediķu mēnešalgas palielināšanas modeli, vēsta Tvnet.

Nākamgad veselības aprūpes darbiniekiem papildus tiks piešķirti 60 miljonus eiro.

Акция протеста медиков у здания Сейма. Колонна медиков направилась к офису ЦИК для подачи заявления о сборе подписей за роспуск Сейма - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji nosaukuši galveno veselības aprūpes problēmu valstī – tā nav nauda

Plānots, ka reģionālajā daudzprofilu slimnīcā vai ģimenes ārsta praksē ārpus Rīgas strādājošo rezidentu zemākā mēnešalga pieaugs no 1235 eiro līdz 1482 eiro pirms nodokļu nomaksas. Vienlaikus rezidentu zemākā mēnešalga pārējās ārstniecības iestādēs pieaugs no 950 eiro līdz 1140 eiro. Šī atšķirība radusies tāpēc, ka rezidentiem reģionālajās daudzprofilu slimnīcās vai ģimenes ārsta praksēs ārpus Rīgas ir noteikta par 30% lielāka mēnešalga nekā viņu kolēģiem galvaspilsētā.

Daļa rezidentu - 483 speciālisti – var rēķināties ar vēl lielāku atalgojumu, jo, ņemot vērā profesionālās atbildības palielināšanos, trešajā rezidentūras gadā pamatspecialitātē un pirmā gada papildspecialitātēs nodrošinās mēnešalgas koeficientu 1.1. Tātad  reģionālajā daudzprofilu slimnīcā vai ģimenes ārsta praksē ārpus Rīgas strādājoša rezidenta zemākā mēnešalga būs 1630,20 eiro pirms nodokļu nomaksas, pārējiem rezidentiem – 1254 eiro.

Plānots, ka pārējiem medicīnas darbiniekiem minimālā alga pieaugs par 10%. ambulatorajā sektorā ārsti un funkcionālie speciālisti saņems vidēji 1485 eiro pirms nodokļu nomaksas līdzšinējo 1350 eiro vietā, pacientu aprūpes personāls – vidēji 891 eiro līdzšinējo 810 eiro vietā.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Ilzei Viņķelei jāsagatavo jauns mediķu algu modelis

Stacionāros strādājošo mediķu atalgojums arī vidēji pieaugs par 10% - ārstu un aprūpes personāla vidējā alga nākamgad saņems vidēji 2042 eiro līdzšinējo 1856 eiro vietā.

Iepriekš Latvijas Jauno ārstu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Māsu asociācija paziņoja, ka neatbalsta VM ierosināto neproporcionālo algu pieaugumu.

Arodbiedrības aicināja premjerministru un Veselības ministriju nekavējoties atrisināt jautājumu par trūkstošo 60 miljonu eiro piešķiršanu algu palielināšanai pārējiem mediķiem par likumā paredzētajiem 20%, kā arī nekavējoties sākt darbu, lai 2021.gadā nodrošinātu nepieciešamos 314 miljonus eiro un palielinātu algas par 20% visiem medicīnas darbiniekiem.

Ziņu lente
0