Latvija atzinusi, ka zaudē Krievijas tranzītu

© Sputnik / Александр НатрускинАналитик Центра общественно-политических исследований "Русская Балтика" Александр Носович
Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš 2016.gada pārvadātāji no Krievijas strādā ar mērķi pārvest visas tranzīta plūsmas no ostām Baltijas valstīs uz Krievijas infrastruktūru, un uzdevums tiek sekmīgi pildīts, konstatēja analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Lielākie kravu sūtītāji no Krievijas parakstījuši ar Krievijas valdību kravas plūsmu samazināšanas grafiku caur Latvijas ostām, informēja Valsts dzelzceļa administrācijas direktors Juris Iesalnieks. Viņš konstatēja, ka šoreiz Krievijas valdība ķērusies pie jautājuma "ļoti nopietni".

Iesalnieka vārdi liecina, ka atzīts jau sen acīmredzams un noticis fakts: Latvija ir galīgi zaudējusi Krievijas tranzītu, intervijā Sputnik Latvija konstatēja ekonomists, politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

"Krievija seko stratēģiskajam kursam attiecībā pret Baltijas valstīm, kas tika oficiāli izziņots jau 2016.gadā. Toreiz Krievijas pārvadātājiem tika publiski nosprausts uzdevums līdz 2020.gadam pārvest visas tranzīta plūsmas no Baltijas uz vietējām ostām – Ustjlugu, Visocku, Kaļiņgradu. Darbs pie uzdevuma ritēja visus šos gadus, tas tiek pildīts, lai arī ar nelielu aizkavēšanos, un, kā tagad ziņo Krievijas ierēdņi, tiks paveikts līdz 2023.gadam. Tāpēc Iesalnieka teiktais liecina, ka atzīts sen acīmredzams un noticis fakts, ka Latvija ir galīgi zaudējusi Krievijas tranzītu," pievērsa uzmanību Nosovičs.

Analītiķis konstatēja, ka līdz ar tranzītu no Krievijas Latvija zaudēs arī Ķīnas tranzītu.

Зилупский железнодорожный пограничный пункт. Транзит грузов из России в Латвию - Sputnik Latvija
Latvijas dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoms sasniedzis pēdējo desmit gadu minimumu

"Neskatoties uz visiem sapņiem par jauno Zīda ceļu, kas vedīs cauri Latvijai un pasakaini to bagātinās, Rīga vēl nav atbildējusi, ko tieši gatavojas mainīt ģeogrāfijā, lai kravas no Ķīnas pa sauszemi līdz tai nonāktu kā citādi, tikai ne caur Krievijas teritoriju. Par kādu Ķīnas tranzītu var būt runa, ja Latvija gadu desmitiem apzināti īsteno Krievijai nedraudzīgu politiku un deklarē intereses trūkumu par partnerattiecībām ar austrumu kaimiņu laikā, kad Krievija ir Ķīnas galvenais stratēģiskais partneris "Jaunā zīda ceļa" projektā," atzīmēja  Nosovičs.

Eksperts uzskata, ka, iespējams, Latvija zaudēs arī kravas no Baltkrievijas un Kazahstānas – ja aktīvi turpināsies Eirāzijas integrācija. Par vienu no tās virzieniem tiek uzskatīta EES valstu darbības konsolidācija tranzīta nozarē.

Носович: Латвия признала потерю российского транзита
Ziņu lente
0