Latvijas darba devēji varēs netraucēti atlaist no darba invalīdus

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового корпуса торгового центра Alfa
Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labklājības ministre Ramona Petraviča nosauca šo Invaliditātes lietu nacionālā padomes lēmumu par būtisku soli ilggadēju diskusiju procesā par šo tēmu.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Ministres padomniece Liesma Kalve paziņoja, ka Invaliditātes lietu nacionālā padome panākusi vienošanos, saskaņā ar kuru cilvēkus ar invaliditāti varēs atlaist no darba, vēsta "MK-Latvija". Attiecīgus likuma grozījumus izsludinās valsts sekretāru sanāksmē.

Pēc labklājības ministres Ramonas Petravičas domām, ir sperts būtisks solis šajās gadus ilgās diskusijās. Petraviča norādīja, ka darba devēji sākuši biežāk izrādīt interesi par uzņēmuma atbalsta politikas izveidošanu cilvēku nodarbināšanai ar invaliditāti, taču patlaban, pēc viņas sacītā, viņus attur Darba likuma norma, kura aizliedz lauzt līgumu ar invalīdiem.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Saeima atteicās segt pensiju piegādi 80 gadu sasniegušajiem un invalīdiem

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis, jurists un darba tiesību eksperts Jānis Pumpiņš uzskata, ka darba devēji retāk pieņem darbā invalīdus dēļ tā, ka uz viņu pleciem gulsies birokrātiskie apgrūtinājumi un ierobežojumi turpmākā sadarbībā.

Sandra Gerenovska, Latvijas Nedzirdīgo savienības Centrālās valdes priekšsēdētāja, vērtējot esošo situāciju darba tirgū, norādīja, ka darbaspēka trūkumu konkrētās nozarēs var atrisināt ar intensīvāku cilvēku ar invaliditāti iesaistīšanu darba tirgū.

"Vairāki darba devēji ir vērsušies pie mums un interesējušies par iespējām nodarbināt cilvēkus ar, piemēram, dzirdes traucējumiem," pateica Gerenovska.

Citi likumā paredzētie aizsardzības instrumenti saglabājas. 2019. gada oktobrī valsts uzskaitē bija 195 751 cilvēks ar invaliditāti. No tiem 8 328 bērni un 187 474 pilngadīgie. Patlaban Latvijā ir nodarbināti 51 416 cilvēki ar invaliditāti.

Инвалиды в колясках - Sputnik Latvija
Kā iekārtot darbā invalīdus: Latvijā var ieviest kvotas

Iepriekš tiesībsargs Juris Jansons nosūtīja likumdevējiem pirmstiesas brīdinājumu, kurā izteicās par minimālās invaliditātes pensijas apmēru Latvijā, kura nesedz pat pārtikas izdevumus.

Pēc viņa sacītā, invaliditātes pensijas mērķis ir garantēt cilvēkam ienākumus sociālā riska – invaliditātes – gadījumā.

Minimālais invaliditātes pensijas apmērs Latvijā sastāda no 64,03 līdz 102,45 eiro mēnesī atkarībā no invaliditātes grupas. Invalīdiem kopš dzimšanas minimālais pensiju apmērs sastāda no 106,72 eiro līdz 170,75 eiro.

Latvijas valdība plāno palielināt sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdiem līdz 80 eiro, savukārt invalīdiem kopš dzimšanas – līdz 122,69 eiro. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra pieaugums palielinās arī minimālās invaliditātes pensijas apmēru, taču, pēc tiesībsarga domām, ar to ir par maz.

Ziņu lente
0