Politika

Revolūcija Rīgā nav izdevusies: esošais mērs saglabāja savu posteni

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров
Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes deputāti naktī pieņēma grūtu lēmumu par to, vai Rīga kārtējo reizi ir jāatstāj bez mēra vai tomēr Latvijas galvaspilsēta ir jāpasaudzē.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Par Rīgas domes debašu un sekojošā balsojuma par uzticības izteikšanu Latvijas galvaspilsētas mēram kļuva tas, ka Oļegs Burovs saglabāja savu pilsētas mēra posteni, vēsta Bb.lv.

Rīgas domes deputātu debates par Oļega Burova nocelšanu no Rīgas mēra posteņa startēja ap vieniem naktī jau sestdien, 30. novembrī. Par šo diskusiju iznākumu kļuva balsojums, kurā uzticību esošajam Rīgas mēram izteica 31 deputāts.

Мэр Риги Олег Буров у памятника Свободы в День Лачплесиса - Sputnik Latvija
Politika
Burovs sola Rīgai jaunu koalīciju: kas atbalstīs mēru un ko viņi par to saņems

Par to, lai Burovu atstātu mēra amatā, nobalsoja "Saskaņas", "Gods kalpot Rīgai" deputāti, deputātu bloks "Rīgai!" un deputāte Baiba Broka. Piektdien, 29. novembrī, pirms paša ārkārtas sēdes sākuma viņi parakstīja koalīcijas līgumu.

Atgādināsim, ka Rīgas domes ārkārtas sēde tika nozīmēta ceturtdien, 28. novembrī, taču tā nenotika kvoruma trūkuma dēļ. Toreiz Burovs paziņoja, ka ja kvorums netiks nodrošināts piektdienas, 29. novembra, sēdē, tad tā kļūs par pēdējo esošā domes sasaukuma sēdi.

Balsojumu par Burova nocelšanu no posteņa, kurš notika naktī uz sestdienu, iniciēja opozīcija, paziņojot, ka vēlas pārbaudīt, vai mērs patiešām spēj nodrošināt sev domes vairākuma atbalstu vai arī dome virzās pie pirmstermiņa vēlēšanām. Taču mērs palika savā postenī. Un pēc balsojuma par uzticības izteikšanu Burovam ar koalīcijas balsu vairākumu Rīgas Brīvostas valdē tika ievēlēts deputāts no bloka "Rīgai!" Oskars Putniņš.

Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Opozīcija savākusi parakstus, lai rosinātu Rīgas mēra Burova atstādināšanu no amata

Pretrunas Rīgas domē saasinājās pēc Nila Ušakova nocelšanas no mēra amata un viņa aizbraukšanas strādāt Eiropas Parlamentā. Sašķelšanās "Saskaņas" frakcijā apdraudēja koalīciju, taču augustā Oļegam Burovam izdevās ieņemt pilsētas mēra amatu, iegūstot gan "Saskaņas", gan no tās padzīto deputātu atbalstu.

Koalīcija joprojām bija nestabila, un novembra sākumā "Saskaņa" aicināja Burovu atbrīvot no visiem amatiem "Neatkarīgo deputātu frakcijas" pārstāvjus. Domes ārkārtas sēdē 19. novembrī no amata tika nocelts vicemērs Vadims Baraņņiks.

Vērts atzīmēt, ka Burovs iepriekš paziņoja, ka ir pārliecināts jaunas koalīcijas izveidošanā Rīgas domē, kuru veidos 32 deputāti.

Ziņu lente
0