Bordāns: cigarešu mafiju piesedz pašā augšā

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieslietu ministrijas vadītājs pārstāja bēgt prom no žurnālistiem, taču atbildību par cigarešu mafijas apkarošanu viņš vienalga neuzņēmās.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns ir pārliecināts, ka ilgus gadus notiekošā kontrabandas cigarešu tirdzniecība notiek "augstāko ešelonu" aizsegā, paziņoja viņš LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Pagājušajā nedēļā tiesībsargājošās iestādes veica liela mēroga kratīšanu Centrāltirgū, kuras rezultātā tika atklātas vērā ņemami kontrabandas un, iespējams, pat ieroču krājumi. Tika aizturēti 12 cilvēki vecumā no 20 līdz 58 gadiem. Četriem no tiem piemērots arests.

Знак на таможенном посту на границе Латвия - Россия - Sputnik Latvija
Kontrabandisti uz Latvijas un Krievijas robežas izmanto Bonda filmu cienīgus trikus

"Mēs varam, cik gribam, ķert gala pārdevējus, tas neatrisina cēloni – kontrabandu," paziņoja Bordāns.

Ministrs pastāstīja, ka Tieslietu ministrijas un Iekšlietu ministrijas speciālisti apspriedīs sodu politikas efektivitāti un tās uzlabošanas iespējas.

"Taču skatīties tikai uz sodu cilvēkiem, kuri ir paša ķēdītes galā, nav jautājuma risinājums."

Par kontrabandas apkarošanu atbild virkne iestāžu – muita, policija un virkne citu. Pie Rīgas Centrāltirgus atrodas viens no lielākajiem policijas iecirkņiem, visi lieliski zina, ka tirgū gadiem ilgi nelegāli tirgo cigaretes, taču nekas nav izdarīts, sacīja Bordāns, piebilstot, ka noziegums tiek pastrādāts policijai zem degungala.

Ministrs neredz tam nekādu citu izskaidrojumu, kā vien to, ka "liela apmēra piesegšana augstākajos vai specifiskajos ešelonos".

"Tā ir valsts megaproblēma," nobeigumā sacīja Bordāns. Tādēļ viņš novēlēja Iekšlietu ministrijai apņēmīgi ķerties tai klāt un novērst to.

Atgādināsim, ka LTV žurnālisti, kura šonedēļ sekoja līdzi no viņas bēgošajam Bordānam pa visu Ministru kabineta ēku, interesēja tieši Tieslietu ministrijas darbībās (precīzāk sakot, bezdarbības) kontrabandas cigarešu tirdzniecības apkarošanā.

Kontrabandas cigaretes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunijas budžetam kaitē cigarešu un alkohola kontrabanda no Latvijas

Iepriekš "Aizliegtā paņēmiena" žurnālisti noskaidroja, ka mēnesī viens tirgotājs, tirgojot kontrabandu Centrāltirgū, nopelna līdz pat 2000 eiro, katras tirdzniecības vietas īpašnieks – 13 tūkstošu eiro, savukārt kopējais kontrabandas tabakas produkcijas pārdošanas apgrozījums var sasniegt 6 miljonus eiro gadā, no kuriem valsts budžets neko nesaņem.

Taču esošā administratīvo sodu sistēma neļauj sodīt likumpārkāpējus. Naudas sodi, kas tiek piemēroti kontrabandas tirgotājiem, sasniedz 100 tūkstošus eiro, taču šo naudu nevar piedzīt, jo legāla ienākumu avota tirgotājiem nav.

Jau maijā IeM nosūtīja Bordānam piedāvājumu par sodu saraksta paplašināšanu par nelikumīgu tabakas produktu tirdzniecību. Taču tieslietu ministrs šo piedāvājumu noraidīja.

Ziņu lente
0