Latvija atbalstīja: kā Bunkus apglabāja prestižos kapos, blakus prezidentam

© pixabayСтатуя на кладбище
Статуя на кладбище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noslepkavotā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus radinieki nosauca par "viltus sensāciju" troksni saistībā ar viņa apbedīšanu prestižos Rīgas kapos blakus Latvijas pirmajam prezidentam Jānim Čakstei.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Rīgā, 2018. gada 30. maijā tika noslepkavots maksātnespējas administrators, advokāts Mārtiņš Bunkus. Policisti joprojām meklē viņa slepkavas un cenšas tikt skaidrībā šajā sapiņķerētajā lietā. Taču, kā noskaidrojās, ne tikai policisti atceras par advokātu.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Times Malta: Bunkus un maltiešu žurnālistes slepkavības, iespējams, ir saistītas

Bunkus apglabāja prestižajos Rīgas Pirmajos meža kapos. Viņa kaps atrodas pretim Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes kapam. Šajā sakarā Latvijas iedzīvotājiem radās jautājumi par to, kā tā iznācis, jo kapi ir slēgti un iegūt vietu tajos ir praktiski nereāli. Izrādījās, ka tas ir absolūti reāli, taču šī procedūra ir ļoti sarežģīta.

Bunkus radinieki detalizēti pastāstīja par to, kā nogalinātā mātei izdevās iegūt šo kapavietu, vēsta Mixnews.lv, atsaucoties uz izdevumu Nra.lv.

Turklāt advokāta ģimene dēvē troksni, kas sacelts saistībā ar Bunkus prestižo apbedījuma vietu, par "viltus sensācijas" veidošanu. Jo, pēc viņu sacītā, "lūgums par kapavietas piešķiršanu M. Bunkus tika veikts, strikti ievērojot normatīvo aktu regulējumu, kāds tas ir pieņemts un šobrīd pastāv".

Atbilstoši likumam

Apbedījuma vietu izvēlējās nogalinātā māte. Viņa likumā noteiktā kārtībā vērsās Tieslietu ministrijā ar lūgumu atbalstīt kapavietas piešķiršanu dēla apglabāšanai.

Tieslietu ministrija izvērtēja zvērinātā advokāta Mārtiņa Bunkus pieredzi, viņa lomu Latvijas tiesu sistēmā, izskatīja viņa darbības vērtējumu Eiropas Maksātnespējas procesa profesionāļu asociācijā, Juridiskās sabiedrības padomē un Igaunijas Advokātu padomē. Pamatojoties uz šo Bunkus darbības analīzi Tieslietu ministrija nolēma atbalstīt rekomendāciju vēstules izsniegšanu, lai viņu apglabā tur, kur māte vēlas.

Рижское региональное  управление Государственной полиции - Sputnik Latvija
Nogalinātā Bunkus ģimene ir neapmierināta ar izmeklēšanas progresu

Tālāk vēstule no Tieslietu ministrijas tika nosūtīta Rīgas domes Mājokļu un apkārtējās vides departamenta Kapsētu pārvaldei. Tur izvēlei tika piešķirtas dažas vietas, tostarp Pirmajos meža kapos. Taču, kā tiek atzīmēts, visas kapavietas, kuras tika piedāvātas, bija nekoptas, ielaistas. Lai savestu tās kārtībā, bija nepieciešams daudz darba.

Viena no šīm vietām, acīmredzot, atradās pretim piemineklim Latvijas pirmajam prezidentam Jānim Čakstei. Ar kapavietas iekārtošanu arī nodarbojās Bunkus māte. Un radinieki norāda, ka "ar nožēlu vēro atsevišķu mediju ap mirušu cilvēku veidoto ažiotāžu, kurā mātes izvēli dēla apglabāšanā cenšas pasniegt kā noziegumu".

Taču Mixnews.lv norāda, ka Meža kapi ir daļēji slēgti, un Rīgas domes noteikumi paredz, ka iegūt kapavietu tajos var tikai gadījumos, ja tur jau iepriekš tika apglabāts mirušā radinieks, vai arī, ja mirušajam ir īpaši nopelni Latvijas vai Rīgas priekšā.

Maksātnespējas administrators Martiņš Bunkus tika nošauts 30. maija rītā netālu no Brāļu kapiem Rīgā. Apšaude notika no autofurgona Volkswagen, kurš vēlāk tika atrasts sadedzināts netālu no notikuma vietas. Tiek uzskatīts, ka bija divi algoti slepkavas. IeM gandrīz uzreiz paziņoja, ka slepkavība, visticamāk, bijusi pasūtīta.

Ziņu lente
0