Krievijas pārstāvis EDSO atgādināja par krievu valodas aizliegšanu Latvijas skolās

© Sputnik / Sergey Melkonov"Марш рассерженных родителей" в Риге в знак протеста против реформы в русских школах
Марш рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tiesa akli īsteno varasiestāžu uzstādījumus un tikai un vienīgi veicina turpmāku krievvalodīgās minoritātes izolēšanu, uzskata Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Latvijas Satversmes tiesas lēmums par pasniegšanas ierobežošanu nacionālo mazākumtautību valodās valsts privātskolās ir politiski motivēts, paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs EDSO Pastāvīgajā padomē, raksta RIA Novosti.

Сопредскдатель Русского союза Латвии Мирослав Митрофанов на шествии Нет реформе в Риге - Sputnik Latvija
No tumsas pie brīvības: Mitrofanovs atklāja 5. decembra mītiņa detaļas

Latvijas Satversmes tiesa 14. novembrī nolēma, ka pasniegšanas ierobežojumi nacionālo mazākumtautību valodās privātskolās atbilst Satversmei un Latvijas starptautiskajām saistībām.

Pēc Lukaševiča sacītā, tiesā faktiski tika skatītas trīs prasības, kuras bija apvienotas vienā lietā, un tās visas tika saņemtas no krievvalodīgām ģimenēm, kuru bērni apmeklē privātskolas.

"Beigās tiesa kārtējo reizi pieņēma politiski motivētu lēmumu. Tiesneši atsaucās uz to, ka jaunās Izglītības likuma normas it kā neaizliedz mazākumtautību valodu izmantošanu mācībās, savukārt izglītības sistēmai ir pienākums sniegt audzēkņiem iespēju izmantot valsts valodu," pastāstīja Lukaševičs.

Pēc viņa sacītā, Latvijas tiesa akli īsteno varasiestāžu uzstādījumus un tikai un vienīgi veicina turpmāku krievvalodīgās minoritātes izolēšanu, piesedzoties ar labiem nodomiem un nepieciešamību nodrošināt minoritāšu pārstāvju integrāciju sabiedrībā.

Lukaševičs norādīja, ka šādi Rīgas soļi pārkāpj ne vien nacionālo likumdošanu, bet arī virkni starptautisko un tiesību saistību, tostarp starptautiskā pilsoņu un politisko tiesību pakta, starptautisko konvenciju par visa veida rasu diskriminācijas likvidāciju, UNESCO Konvencijas par diskriminācijas apkarošanu izglītības jomā, kā arī Bērnu tiesību konvencijas pantus. Netiek ievērota arī 1992. gada ANO Deklarācija par personu tiesībām, kuras pieder pie nacionālajām vai etniskajām, reliģiskajām un valodas minoritātēm.

Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Krievija atradusi iespēju aizsargāt krievu valodu Baltijas valstīs

"Aicinām augstāko komisāru un DICB direktoru sniegt vērtējumu Latvijas varasiestāžu rīcībai, kas rupji pārkāpj nacionālo un valodas minoritāšu tiesības," piebilda pastāvīgais pārstāvis.

Latvijas Saeima 2018. gada 22. martā galīgajā lasījumā pieņēma Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma grozījumus, kuri paredz, ka no 2019./2020. mācību gada sāksies pakāpeniska pāreja pie mācībām latviešu valodā vidusskolas posmā nacionālo mazākumtautību skolās. Pilna pāreja uz mācībām latviešu valodā noslēgsies 2021. gada 1. septembrī.

Vakar Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja Nacionālās apvienības piedāvājumu likt visām pašvaldībām nodrošināt latviešu grupas visās pirmsskolas izglītības iestādēs. Nacionālisti neslēpj, ka tas ir solis pie viņu idejas par visas izglītības pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Ziņu lente
0