Daugavpilī joprojām nav sākuši ekspluatēt Krievijas tramvajus par 4 miljoniem eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovНовые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК "Транспортные системы" в Даугавпилсе
Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā ražotie tramvaji izgāja izmēģinājuma braucienu un atgriezās "Daugavpils satiksme" depo, problēma dokumentācijas saskaņošanā ar uzraugošajām iestādēm.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Daugavpils joprojām aizstāv savu Krievijas ražojuma tramvaju iepirkumu, pašvaldības uzņēmums "Daugavpils satiksme" pierāda, ka transportlīdzekļu tehniskie parametri atbilst Eiropas Savienības prasībām, vēsta BNN.

Трамвай 71-911 City Star - Sputnik Latvija
Izvilka no bezdibeņa: Latvija samaksāja par Tveras tramvaju

Pirmais Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis paziņoja, ka tuvākajā laikā pilsēta saņems pēdējo, astoto no līgumā ieplānotajiem tramvajiem. Šobrīd rit darbs ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru, "lai pārliecinātu viņus, ka tramvaju tehniskais raksturojums un parametri atbilst spēkā esošajām ES prasībām", sacīja Lāčplēsis. Tas nozīmē, ka ir veikta tramvaju tehniskā ekspertīze un dokumenti ir nosūtīti aģentūrai. Pilsētas mērs Andrejs Elksniņš paskaidroja, ka visas šīs pārbaudes tiek veiktas, lai pašvaldība nepazaudē Eiropas līdzfinansējumu.

Gan Elksniņš, gan Lāčplēsis nespēja nosaukt precīzu tramvaju ekspluatācijas uzsākšanu pilsētas maršrutos. Pēc Elksniņa sacītā, precīza informācija būs pieejama pēc viena vai pusotra mēneša.

Atgādināsim, ka Daugavpils iegādājas jaunus četrasu tramvajus City Star, ko ražo Tveras Vagonbūves rūpnīca un ražošanas uzņēmums "PK Transportnije sistemi". Darījuma kopējā summa – 4 093 600 eiro. tramvaju iepirkuma konkursā piedalījās divi uzņēmumi – Lietuvas Railvec, kas piedāvāja Tveras Vagonbūves rūpnīcā ražotos tramvajus par 511 tūkstošiem eiro gabalā, un SIA "Virtus SV", kas piedāvāja baltkrievu tramvajus no rūpnīcas "Belkommunmaš" par 260 tūkstošiem eiro gabalā. Iepirkumu saņēma Railvec.

Daugavpils Krievijas tramvaju iegāde izraisījusi nopietnas varasiestāžu raizes: piemēram, pirms gada Drošības policija paziņoja, ka neiebilst pret pirkumu, kaut gan uzskata, ka tas, iespējams, nākotnē varētu negatīvi ietekmēt Latvijas reputāciju, jo tramvaju iegādei piešķirti Eiropas līdzekļi. Tiesa, aizliegt tramvaju iegādi pie šī uzņēmuma policija nevar.

Arī Raimonds Bergmanis, būdams aizsardzības ministrs, pauda nesaprašanu sakarā ar Daugavpils izvēlēto sadarbības partneri. Pirms Drošības policijas atbildes citi ierēdņi un politiķi ar aizdomām attiecās pret tramvaju iegādi, jo ražotājs izgatavo arī šaujamieročus.

Сборка трамвая модели 71-911Е Сити Стар для Даугавпилса - Sputnik Latvija
Zaļā gaisma Tveras tramvajiem: Daugavpils atvairījusi VDD pretenzijas

Pēdējā savu vārdu teica Latvijas ĀM – tur paziņoja, ka nesaprot lēmumu par Tveras tramvaju iegādi.

"Daugavpils satiksme" īsteno Kohēzijas fonda projektu "Videi draudzīga sabiedriskā transporta attīstība Daugavpilī". Uzņēmuma speciālisti paskaidroja, ka pilsētai ļoti nepieciešami jauni tramvaji, jo vecie jau iziet no ierindas un remonta izdevumi ar katru gadu pieaug. 2016. gadā tramvaju remontam bija nepieciešami 28 tūkstoši eiro. 2017.gadā – 49 tūkstoši eiro. Turklāt jauno tramvaju ekspluatācijas rezultātā samazināsies elektroenerģijas patēriņš.

Ziņu lente
0