Politika

Saeimas atlaišana izmaksās miljoniem eiro

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Centrālā vēlēšanu komisija aprēķinājusi, cik izmaksās Saeimas atlaišana, un atklājusi, kam tieši būs nepieciešami lielākie līdzekļi.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Iespējams, iedzīvotāji velti tik aktīvi atbalsta referendumu par Saeimas atlaišanu? Šis pasākums izmaksās apaļu summu, brīdināja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) un publicēja biedējošus skaitļus. CVK aprēķini liecina, ka Saeimas atlaišana Latvijai izmaksās aptuveni trīs miljonus eiro, vēsta Mixnews.lv. CVK pārstāve Laura Zaharova paskaidroja, ka aprēķinā ņemta vērā arī inflācija un CVK darbinieku atalgojuma pieaugums.

Starp citu, CVK darbinieku algas, pēc Zaharovas vārdiem, sastādīs lielāko daļu izdevumu. Turklāt būtiskus kapitālieguldījumus prasīs vēlēšanu kontroles elektroniskā sistēma.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Piektā daļa parakstu par Saeimas atlaišanu jau ir savākta

Tomēr jāšaubās, vai CVK brīdinājumi varēs nopietni ietekmēt notikumu gaitu. Tikai 15.novembrī CVK nolēma reģistrēt divas iniciatīvas grupas parakstu vākšanai referenduma atbalstam.

Uzdevums ir sarežģīts – lai organizētu referendumu par Saeimas atlaišanu, ierosinājuma autoriem 12 mēnešu laikā no šī gada 15.novembra ir jāsavāc un jāiesniedz CVK vismaz desmitās vēlētāju daļas – 154 865 cilvēku paraksti.

Taču, neskatoties uz grūtībām, uzdevuma izpilde rit pilnā sparā. Nepilnas nedēļas laikā iniciatīvu parakstīja vairāk nekā 30 tūkstoši iedzīvotāju. Patlaban parakstu skaits portālā Latvija.lv krietni pārsniedzis 37 tūkstošus.

Jāpiebilst, ka referenduma atbalstam var parakstīties ne tikai portālā – iespējams arī apliecināt parakstu pie zvērināta notāra, pašvaldībā deklarētajā dzīves vietā, Bāriņtiesā, kas pilda notariālās darbības, pie pagasta vai pilsētas pašvaldības vadītāja.

Parakstu vākšana ilgs līdz 2020.gada 14.novembrim.

Ziņu lente
0