Tukšs krēsls anesteziologam: ārsts nosauca Viņķeli par "nāves enģeli"

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas reanimatologs asi kritizējis medijus par rakstiem par ārstu milzīgajām algām, savukārt Veselības ministrijas vadītāju – par nevēlēšanos cīnīties par nozares finansējumu.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents un Zemgales Ātrās palīdzības centra vadītājs Roberts Fūrmanis dienu pirms medicīnas darbinieku streika kritizēja savā sociālā tīkla lapā Veselības ministrijas darbu.

Pazīstamais ārsts-reanimatologs un anesteziologs Fūrmanis jau ne pirmo reizi stāsta sociālajos tīklos par Latvijas ārstu sūro dzīvi. Piemēram, šī gada augustā viņš publicēja Facebook savu fotogrāfiju pēc trīs dienu ilgas dežūras.

Vakardienas kāposti ārstam

Šoreiz viņš izteicis pārmetumus medijiem, kuri medicīnas darbinieku protesta akcijas gaidās publicējuši ziņas par kādu ārstu, kurš pelna ap 39 tūkstošiem eiro mēnesī. Pēc viņa domām, šī publikācija parādījusies pateicoties Veselības ministrijas pūliņiem, kura tādējādi centās kompromitēt ārstus.

"Latvijā desmitiem operāciju zāles stāv tukšas, jo nav, kas tajās strādā. Latvijā tūkstošiem pacientu palīdzība tiek sniegta novēloti, jo nav, kas šo palīdzību var sniegt.

2019. gada 4. novembrī plašsaziņas līdzekļos izskanēja ziņa par ārstu it kā milzīgajiem atalgojumiem. Mani māc šaubas, ka informācija nav nopludināta ar valsts iestāžu atļauju, gādību un lielām pūlēm, jo Latvijā ir tikai viens šādas informācijas glabātājs. ‘

Es pilnīgi piekrītu tam, ka Latvijā ir bagāti un labi apmaksāti ārsti, bet ir arī ārsti, kuru atalgojums ir ap 1000 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Un tāds ir absolūtais vairākums. Vai vīrietis, kuram ir 25-30 gadi, ar šādu atalgojumu var nodibināt un kur nu vēl uzturēt ģimeni. Noteikti, ka nevar.

Savelkot vidējo aritmētisko sanāk, ka mēs visi kopā ēdam kāpostu tīteņus. Bet neviens nav pamanījis, ka kāpostlapa ārsta palīga, medicīnas māsas šķīvī stāv jau no aizvakardienas un ir paredzēta visiem ģimenes locekļiem.

Mana darba samaksa atsevišķos mēnešos pietuvojās 3000 eiro, bet to veido darbs NMPD virsstundu režīmā, dienas darbs slimnīcā, dežūras slimnīcā vienā un dežūras slimnīcā otrā un pa vidu vēl strādājot kā pasniedzējam koledžā. Un es neesmu tāds viens. Tādu ir daudz. Nu neēdam mēs kāpostu tīteņus, un sabiedriskais medijs ir parādā atvainošanos visai mediķu saimei," uzrakstīja Fūrmanis.

Tukšs krēsls anesteziologam

"Un visbeidzot mans absolūtākais favorīts no visiem veselības ministriem. Es ilgi gaidīju, kurš būs tas nāves eņģelis un mēģinās izlikties gudrāks par visiem kopā, un uzņemsies mesijas lomu. Un, lūk, - tā ir veselības ministre Ilze Viņķele," uzrakstīja Fūrmanis.

Акция протеста медиков возле здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Keris: mediķiem nav jāstāv ar izstieptu roku

Iepriekš Viņķele teica, ka Saeima, iekļaujot pērn likumā punktu par mediķu algu palielinājumu, rīkojās bezatbildīgi, jo jau saskaņošanas brīdī bija skaidrs, ka šādi līdzekļi nebūs pieejami.

"2019. gada 5. novembrī Viņķeles kundze paziņoja, ka vajag grozīt veselības aprūpes finansēšanas likumu un tad nebūs par ko diskutēt. Izlasot šīs ziņas, es ceru, ka, cienītā Viņķeles kundze, jūs esat jau iegādājusies kasti ar uzrakstu “Prieks pārvākties” un nogādājusi to līdz 320. kabinetam. Jums noteikti tā noderēs, jo Jūsu demisija ir mazākais, ko Jums vajadzētu paveikt veselības aprūpē," uzrakstīja Fūrmanis.

"Attēlā krēsls, kurā būtu jāsēž anesteziologam, bet bieži viņa tur nav," uzrakstīja viņš.

Anesteziologu trūkums ir asa Latvijas slimnīcu problēma, augustā šī iemesla dēļ, Daugavpils Reģionālajā slimnīcā tika apturētas plānveida operācijas.

Šodien Roberts Fūrmanis piedalās Latvijas medicīnas darbinieku protesta akcijā "Viena diena bez ārsta".

Ziņu lente
0