Stratēģisks jautājums: ko Latvijā sagaida no Lukašenko vizītes

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minska pagaidām nav nosaukusi prezidenta Aleksandra Lukašenko brauciena datumu uz Latviju, taču Rīga jau gatavojas vizītei.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Latvija gaida Baltkrievijas piedāvājumus par prezidenta Aleksandra Lukašenko vizītes uz Rīgu datumiem, paziņoja Baltijas republikas vēstnieks Minskā Einars Semanis tikšanās laikā ar pārstāvju palātas priekšsēdētāju Vladimiru Andrejčenko, vēsta "Belta".

Pēc Semaņa sacītā, Rīga gatavojas Aleksandra Lukašenko vizītei un gaida, kad Minska noteiks termiņu. Pēc Latvijas vēstnieka sacītā, vizīte augstākajā līmenī piešķirs nopietnu impulsu divpusējām attiecībām.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Baltkrievijas prezidents uzdevis sagatavot atbildi pēc ASV tanku dislokācijas Lietuvā

Stratēģisks jautājums abām valstīm ir sadarbība transporta un tranzīta nozarē, piekrita tikšanās dalībnieki. Semanis akcentēja dzelzceļu pārvadājumus, kravu pārkraušanu Latvijas ostās. "Latvija,, līdzīgi Baltkrievijai, ir ļoti ieinteresēta visos jautājumos, kas saistīti ar naftas un naftas produktu, minerālmēslojumu tranzītu un transportēšanu," pateica Latvijas vēstnieks.

Savukārt Andrejčenko norādīja, ka Baltkrievijai un Latvijai ir iespējas palielināt savstarpējo preču apgrozījumu, izveidot savstarpējas kompānijas – Baltkrievijā jau strādā gandrīz 600 uzņēmumu ar Latvijas kapitālu.

"Mēs grasāmies arī turpmāk veicināt sadarbības padziļinājumu ar draudzības grupu palīdzību, kuras izveidotas Baltkrievijas un Latvijas parlamentos," uzsvēra spīkers. Tāpat viņš pauda cerību, ka Einara Semaņa diplomātiskās misijas laikā notiks Baltkrievijas un Latvijas parlamentu vadības tikšanās.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apstiprināja savus plānus apmeklēt Rīgu oficiālā vizītē un pastāstīja, ka galvenais brauciena mērķis ir, lai pēc viņi aiziet arī tie, kam tur ir jāpārdod sava produkcija.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Lukašenko steidz pie Vējoņa: kad tiksies Baltkrievijas un Latvijas prezidents

Par to, ka Lukašenko ir pieņēmis uzaicinājumu apmeklēt Latviju jūlija beigās, paziņoja Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs, kurš 25. jūlijā tikās ar Latvijas kolēģi Edgaru Rinkēviču. Pēc viņa sacītā, valstīm paredzēts sagatavot prezidenta Lukašenko vizīti tādā veidā, lai "varētu apspriest un apstiprināt konkrētus projektus". Latvijas ĀM vadītājs precizēja, ka pirms Lukašenko vizītes Rīgā varētu sarīkot Baltkrievijas un Latvijas starpvaldību komisijas sēdi, kurā vēlas izskatīs ekonomiskās sadarbības praktiskos jautājumus.

Pēc ekspertu domām, Latvijai ir izredzes vienoties ar Baltkrievijas varasiestādēm par stratēģisku tirdzniecības un ekonomisku partnerību, par kuras pamatu jākļūst enerģētikas dialogam. Elektroenerģijas piegādes Latvijā no būvētās BelAES (pret kuru aktīvi uzstājas Lietuva) varētu atgriezt arī kālija tranzītu caur Latvijas ostām.

Tāpat Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka republika izstrādā alternatīvas naftas piegādēm no Krievijas tur īstenotā nodokļu manevra dēļ: pa naftas vadu Odesa – Brodi, reversā no Gdaņskas un caur Latvijas un Lietuvas ostām.

Ziņu lente
0