Krievu tēma mājo visur: ar ko noslēgusies tiesvedība Gapoņenko lietā

© Sputnik / Sergey MelkonovСуд над Александром Гапоненко
Суд над Александром Гапоненко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandra Gapoņenko lietā, kas tika ierosināta sakarā ar viņa antimilitārajām un pret fašismu vērstajām publikācijām Facebook, ko apsūdzība uzskata par etniskā naida kurināšanu, saskatāma viena līnija: Gapoņenko ir krievs un aizstāv krievu tiesības.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Tiesas sēde profesora Aleksandra Gapoņenko lietā, kuru apsūdz par etniskā naida kurināšanu, pārcelta uz 11. decembri. Prokurors palūdzis laiku atbildes repliku sagatavošanai, paziņoja žurnāliste Alla Berezovska, kura atradās Vidzemes tiesas sēdē.

Pirms sēdes un pēcāk pie tiesas ēkas notika Gapoņenko atbalsta akcija. Protestētāju rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Visus neiesēdināsiet" un "Spēks ir patiesībā. Patiesība ir ar mums".

Kā jau iepriekš ziņoja Sputnik Latvija, Aleksandrs Gapoņenko tiek apsūdzēts pēc Latvijas Krimināllikuma 78. panta "Nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana". Pēdējās sēdes laikā prokurors, pēc Gapoņenko sacītā, izvirzījis viņam galīgās apsūdzības – septiņi nelieli tekstu fragmenti, kuri publicēti Facebook, tiek traktēti kā naida kurināšana.

Iepriekšējā tiesas sēdē prokurors uzstāšanās laikā apsūdzēja Gapoņenko par to, ka viņš it kā "izraisīja naidu pret amerikāņu tankiem kā pret īpašu etnosa formu un protestēja pret 16. marta gājiena rīkošanu, kā pret nacisma glorifikācijas formu Latvijā", un pieprasījis sodu – reālu brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem.

Šodien, 4. novembrī, notika kārtējā tiesas sēde. Tās laikā Gapoņenko advokāte Inna Jansone veica detalizētu lingvistisku analīzi katram teikumam Gapoņenko publikācijās Facebook vietnē, kas likta pamatā apsūdzībai. Prokurors palūdza laiku sagatavot atbildes replikas līdz 11. decembrim.

Pēc sēdes pats Gapoņenko paziņoja, ka ar viņa lietu saistītajos izmeklēšanas un prokuratūras materiālos ir saredzama viena līnija - viņš ir krievs un nodarbojas ar krievu interešu aizsardzību. "Tas nozīmē, ka mani neatzīst par vienlīdzīgu attiecībā pret citiem etnosiem," paziņoja Gapoņenko.

Tiesībsargs atgādināja, ka līdztekus šim tiesas procesam, ierosināts vēl viens, pēc līdzīgas apsūdzības, un tiesas sēde paredzēta 11. novembrī.

Александр Гапоненко на Марше рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Gapoņenko: aizliegts iebilst, ja deputāts apsaukā krievus par "utīm"

"Tas liecina, ka grasās izrēķināties līdz galam, un, visdrīzāk, vēlas notiesāt, lai piebeigtu mani fiziski, jo tos prokurora pieprasītos divus gadus es neizturēšu fiziski vecuma un slimības dēļ. Mani vienkārši grib nogalināt," paziņoja Gapoņenko.

Drošības policija aizturēja A.Gapoņenko aizvadītā gada aprīlī. Viņš tiek apsūdzēts saskaņā ar trim Krimināllikuma pantiem: nacionālā naida kurināšana, pret Latviju vērsta darbība un palīdzība ārvalstij tās darbībā pret Latviju. Atzīmēts, ka apsūdzības saistītas ar sabiedriskā darbinieka publikācijām internetā.

 

Ziņu lente
0