Politika

Vai valsti nepārvalda pilnīgi stulbeņi? Elksniņš sašutis par izdevumiem BTR un partijām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils mērs atzīmēja, ka budžetā ieplānots algu pieaugums tautas kalpiem, finansējuma palielinājums partijām, satur saistības piešķirt 2% IKP aizsardzībai, taču sētmalē palikuši mediķi un pedagogi.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš asi kritizēja lēmumu pieņemt Latvijas budžetu 2020.gadam pirmajā lasījumā un īpaši necentās izraudzīties taktiskākas frāzes. Viņaprāt, debates par dokumentu liek šaubīties, vai valsti nepārvalda stulbeņi un atgādināja, ka ceļa rullis ir lielisks līdzeklis saziņā ar valdību.

30.oktobrī Saeima pieņēma Latvijas budžetu 2020.gadam pirmajā lasījumā. Koalīcijas partneri vērtēja, ka nākamā gada budžets esot labs. Premjerministrs Krišjānis Kariņš nodēvēja to par soli pretī Skandināvijas valstu labklājībai.

Даугавпилсская региональная больница - Sputnik Latvija
Latviju gaida "Diena bez ārsta": kam atņemt naudu – deputātiem vai kadetiem

Opozīcijas partijas izteicās kritiskāk – viņuprāt, budžets sagādājis vilšanos un liecina par valdošo partiju liekulību. Opozīcija kritizēja valdību un koalīciju par atteikšanos pildīt mediķiem dotos solījumus, toties piešķīrušas vairāk nekā četrus miljonus eiro politiskajām partijām.

Debatēs par dokumentu izskanēja kaislīgas runas, kas, pēc Elksniņa vārdiem, "paver durvis uz cilvēka būtības slēptākajiem nostūriem, kas rezultātā sniedz mums atbildi uz jautājumu: vai mūsu valsti nepārvalda pilnīgi stulbeņi".

"Klausoties mūsu politiskos darboņus, arvien biežāk aizdomājos par to aizvakardienas asfalta ieklājēju un valdību, un atkal par valdību un asfalta ieklājēju.. Vārdu sakot, jūs mani sapratāt," Elksniņš savā lapā Facebook atgādināja par neseno fotogrāfiju pie šīs mašīnas stūres.

Politiķis bija sašutis par to, ka tautas kalpi vispirms palielinājuši sev algas.

"Premjera uzrunā izskanēja, ka tauta, ēdot vien kēksus un eklērus, ir ceturtajā aptaukošanās stadijā. Tautai vajag vairāk pievērsties veselīgam dzīvesveidam, citādi tā ir uzblīdusi un kļuvusi slinka, pienācis laiks nomest lieko svaru un pasvīst... Pat nolēma to nodemonstrēt, un vakar nomest šo lieko kilogramu tika aizsūtīts viens Latvijas iedzīvotājs – par restorānā neapmaksātu rēķinu 121 eiro apmērā. Viņam piesprieda divus mēnešus "profilakses iestādē", ko sauc par cietumu. Iznāca tāda piespiedu paraugdiēta, lai kļūtu veselāks... Mūsdienu "paēdi, padzēri – uz cietumu!" versija. Zagt taču vairs nav ko..." rakstīja Elksniņš.

Pēc viņa domām, visrupjāk ir "uzmesti" ārsti, kam likumā paredzētais algas pielikums ir mainīts, piebilstot, ka mītiņi nelīdzēs: naudas budžetā nav.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Gandrīz 4000 eiro: "nabadzīgākais" Latvijas vadītājs saņems algas pielikumu

"Valdība likumus var grozīt, kā iegribas. Pareizi, nevajag ārstus izlutināt! Nesen plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija, ka iedzīvotāji paši ir iemācījušies bez jebkāda aprīkojuma un, neņemot vērā ārstu slēdzienu, diagnosticēt sev vēzi. Var taču, ja grib? Latvijā pavisam nav grūti atrast ceļmallapu. Tad kāpēc tērēt naudu ārstiem?! Labāk nopirksim vēl dažus bruņutransportierus..." sašutis pauda Elksniņš.

Viņš piebilda, ka rādas loģikas apstākļos nav skaidrs, kas ārstēs ievainotos lielā austrumu kaimiņa "nenovēršamā" uzbrukuma gadījumā.

"Spriediet paši, ja mēs vai, precīzāk, viņi, tas ir, valdība, ir pārliecināti, ka mums ir jākāpina savas aizsardzības spējas, jo karš praktiski ir neizbēgams, vai tad nebūtu loģiski palielināt arī izdevumus medicīnai, lai būtu, kam ārstēt ievainotos karavīrus, kas neapšaubāmi ir pelnījuši labākos medikamentus augstas klases slimnīcās ar augsti kvalificētiem ārstiem?" vaicāja Elksniņš.

Viņš atgādināja, ka nedaudzajiem politiķiem Saeimā, kuri vēlējās tomēr atbalstīt medicīnu, nekavējoties ieteica celt nodokļus.

"Starp citu, atgādināšu, ka nodokļi tika palielināti arī agrāk. Turklāt cēla mērķa vārdā – nodrošināt bērniem bezmaksas pusdienas skolās. Nodrošināja un ēdināja. Taču neilgi. Vakar pusi no šīs naudas bērniem atņēma, bet nodokļus uz pusi nesamazināja, kas ir tipiski. Tāpēc, ja simts "gudrie" nolems ārstu labad vēl vairāk pacelt nodokļus, tad nav nekādas garantijas, ka naudu saņems tieši ārsti, nevis paši "gudrie" un viņu partijas. Bet nodokļus jau atpakaļ neatgriezīsi. Tiesa gan, pateicoties tādām rūpēm par tautu, drīz nebūs neviena, no kā šos nodokļus iekasēt," noslēgumā piebilda Daugavpils mērs.

Ziņu lente
0