Politika

Sabiedrība saka "nē" partiju alkatībai: petīcija iesniegta Saeimā

CC BY 2.0 / Images Money / Euro"Выращивание банкнот"
Выращивание банкнот - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bija nepieciešamas divas nedēļas, lai savāktu 10 tūkstošus parakstu iniciatīvai atlikt partiju finansējuma palielināšanu, kas nepieciešami to nodošanai Saeimā; tajā pašā dienā deputāti parādīja, ka neiebilst pret iespēju piešķirt sev vairāk naudas.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Petīcija ar aicinājumu nepaaugstinat partiju finansējumu līdz nākamajam gadam iesniegta parlamentā 30.oktobrī, vēsta sabiedrisko iniciatīvu vietne Manabalss.lv. Tajā pašā dienā Saeima atbalstīja likumprojektu par papildu līdzekļu piešķiršanu partijām pirmajā lasījumā.

Likumprojekts paredz, ka partijas, kas vēlēšanās saņēmušas vismaz 2% balsu, saņems 4,5 eiro par katru vēlētāja balsi, tas ir, seškārt vairāk nekā patlaban (0,71 eiro). Šiem mērķiem tiks piešķirti 4 miljoni eiro.

Petīcijas iniciatori uzskata, ka šīs normas ieviešana jāatliek līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, lai neveidotos situācija, kurā deputāti piešķir finansējumu paši sev.

Подсчет голосов на выборах в 13-й Сейм - Sputnik Latvija
Politika
Levits atzinis: Latvijā pietrūkst demokrātijas, un iedzīvotājiem nāksies piemaksāt

10 tūkstoši parakstu, kas nepieciešami iesniegšanai Saeimā, tika savākti divpadmit dienu laikā, tas ir otrs labākais rezultāts visā Manabalss vēsturē. Atgādināsim, ka rekords tika sasniegts šī gada martā, kad Tatjanas Ždanokas petīciju par nepieciešamību aizsargāt pieminekļus, kas veltīti cīnītājiem pret nacismu, 10 tūkstoši cilvēku parakstīja vien triju dienu laikā. Un tomēr Saeima neatbalstīja šo iniciatīvu.

Petīcija ar ierosinājumu atlikt partiju finansējuma paaugstināšanu iesniegta parlamentā, tomēr parakstu vākšana vēl turpinās. Šobrīd to atbalstījuši gandrīz 12 tūkstoši cilvēku.

Petīcijas autori nosūtījuši deputātiem vēstuli ar aicinājumu nevilkt garumā tās izskatīšanu.

Iniciatīvu atbalstīja arī neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko.

"Deputāti nedrīkst lemt paši par naudas piešķiršanu sev. Šos grozījumus var attiecināt tikai uz nākamo Saeimu.

Sabiedrība nodemonstrēja lielisku saliedētību un izlēmību, pasakot stingru "nē!" alkatībai un likuma ignorēšanai.

Ja Saeima neieklausīsies parakstītājos, koalīcijas partijas var būt drošas- nekādas kūkas un nekādi baloni neizglābs tās no izgāšanās nākamās vēlēšanās," Stepaņenko uzrakstīja savā lapā Facebook.

Iepriekš vēstīts, ka par spīti valdošo politiķu paziņojumiem par to, ka likumprojekts paredzēts, lai nodrošinātu partijām neatkarību no sponsoriem, faktiski parlamentārie spēki saņems no budžeta daudz vairāk nekā patlaban saņem ziedojumos.

Ziņu lente
0