Rīgas apgaismojumam piesaistīs privāto kapitālu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau trīs gadus Rīgas varas iestādes apdoma plānu: kā samazināt izmaksas un kur atrast naudu galvaspilsētas ielu apgaismojuma rekonstrukcijai; labākais variants ir piesaistīt privāto kapitālu.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Galvaspilsētas valdība kopš 2016. gada izstrādā stratēģiju, kas padarīs iespējamu Rīgas ielu apgaismojuma rekonstrukciju, piesaistot privāto kapitālu. Šīs stratēģijas sastādīšanai jau ir piešķirts un iztērēts simtiem tūkstošu eiro, bet nekas tā arī nav atrisināts, raksta jauns.lv.

Līgums starp pašvaldības aģentūru "Rīgas gaisma" un kompāniju Deloitte tika parakstīts vēl 2016. gadā, darījuma vērtība bija 285 tūkstoši eiro. Kā pastāstīja "Rīgas gaisma" direktors Jānis Drulle, jaunā apgaismojuma sistēmas modernizācijas plāna izveidošanas mērķis ir izmaksu samazināšana, bet tā realizācijai nepieciešami vismaz 20 miljoni eiro, un šīs naudas aģentūrai nav.

Дни города в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Krievijas iedzīvotāji iekļāvuši Viļņu garlaicīgāko galvaspilsētu sarakstā

Drulle uzskata, ka šādos gadījumos, balstoties uz pasaules pieredzi, būtu lietderīgi piesaistīt privāto kapitālu.

" Kāda sadarbības formā, tas ir jautājums. Tas var būt kopuzņēmums, pārvaldes funkciju deleģēšana, var būt privātā publiskā partnerība un vēl vairāki veidi. Līdz ar to tika skaidrots kurš variants būtu izdevīgākais," skaidro "Rīgas gaisma" direktors.

Pēc veiktās revīzijas rezultātiem Valsts kontrole atzīmēja, ka tas, kā tika veikts konkurss un pati stratēģijas izstrāde, var norādīt uz krāpšanu un nepamatotu līdzekļu izlietojumu. Tāpēc drīzumā ministrija plāno vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

2019. gada augustā tika ziņots, ka visos pašvaldības uzņēmumos tiks veikts audits. Saskaņā ar Rīgas domes pieņemto lēmumu audits notiks sekojošos pašvaldības uzņēmumos: Rīgas namu pārvaldnieks, Rīgas ūdens, Rīgas meži, Rīgas Centrālais tirgus, Rīgas pilsētbūvnieks, Rīgas satiksme, Rīgas Zooloģiskais dārzs, Rīgas serviss, Rīgas 1. slimnīca, Rīgas Dzemdību nams, Rīgas 2. slimnīca, Rīgas veselības centrs, kā arī Getliņi Eko, kur pašvaldībai pieder 97,7% kapitāla.

Первое заседание Сейма 13-го созыва - Sputnik Latvija
Nav naudas? Konfiskācija palīdzēs: deputāti interesējas par jauno ienākumu posteni

Neatkarīgas pārbaudes plānots veikt Rīgas Enerģētikas aģentūrā un aģentūrā "Rīgas gaisma", tur tiks pārbaudīta pašvaldības līdzekļu izmantošanas efektivitāte. Pārbaude jāpabeidz līdz 2020. gada 1. maijam.

Audita veikšanai būs nepieciešami aptuveni 1,5 miljoni eiro, bet precīza summa būs zināma pēc iepirkuma procedūras beigām. Tāpat ir zināms, ka šīs pārbaudes pašvaldības uzņēmumiem būs jāapmaksā no saviem budžetiem. Gadījumā, ja nauda auditam netiks atrasta, finansējumu piešķirs no pilsētas budžeta. Audits skars uzņēmumu darbību kopš 2017. gada līdz pēdējam laikam.

Ziņu lente
0