Krievija veiks novērošanas lidojumu virs Latvijas

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет АН-30Б ВВС России, участвующий в программе "Открытое небо", в аэропорту Рига
Самолет АН-30Б ВВС России, участвующий в программе Открытое небо, в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz Krievijas lidmašīnas klāja, kas izpildīs novērošanas lidojumu virs Latvijas, būs vietējie speciālisti, kuri kontrolēs Atvērto debesu līgumā paredzēto nosacījumu ievērošanu.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. 28. oktobrī Atvērto debesu līguma ietvaros Krievijas bruņoto spēku pārstāvji izpildīs novērošanas lidojumu virs Latvijas teritorijas ar lidmašīnu An-30B, paziņoja KF Bruņoto spēku avīze "Krasnaja zvezda". Šajā pašā laika periodā novērošanas lidojumu virs KF veiks savstarpēja Zviedrijas, Dānijas un Norvēģijas misija.

Novērošanas lidojumi virs Latvijas teritorijas notiks laika posmā no 28. oktobra līdz 1. novembrim no Atvērto debesu līguma lidlauka "Rīga". To maksimālais attālums sastādīs 800 kilometrus. Krievijas lidmašīna lidos ar Latviju saskaņotā maršrutā, uz klāja atradīsies Baltijas valsts speciālisti, kuri kontrolēs novērojumu aparatūras pielietošanas un līgumā paredzēto noteikumu ievērošanas kārtību.

Въезд на военную базу Адажи, где расквартирован американский контингент - Sputnik Latvija
Krievijas militārie inspektori apmeklēs bāzi Ādažos

Savukārt savstarpēja Zviedrijas, Dānijas un Norvēģijas misija izpildīs novērošanas lidojumus virs Krievijas teritorijas ar Zviedrijas novērošanas lidmašīnu SAAB-340, kas izlidos no lidlauka "Kubinka".

Paziņojumā precizēts, ka SAAB-340 attiecas pie lidmašīnu klases, kas nav paredzētas ieroču pielietošanai. Turklāt novērošanas aparatūra ir izgājusi starptautisku sertificēšanu.

Atvērto debesu līgumu parakstījušas 27 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstis 1992. gadā Helsinkos. Patlaban līguma saistības pilda 34 valstis.

Līgums paredz iespēju veikt novērošanas lidojumus un fotografēt virs līguma dalībvalstu teritorijas ar mērķi saņemt ziņas par bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un karadarbību.

Līguma mērķis ir uzticības veicināšana valstu starpā, pilnveidojot karadarbības kontroles mehānismus un bruņojuma kontroles jomā noslēgto līgumu saistību ievērošanas monitoringu.

Ziņu lente
0