Pamēģinās izsēdināt Latvijas iedzīvotājus no mašīnām: ministrs pastāstīja par LDz labumiem

© Sputnik / Sergey MelkonovАвтомобили
Автомобили - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājiem ir jāpārsēžas sabiedriskajā transportā un jāaizmirst par privātiem automobiļiem, process ir palaists, pastāstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Pēc Latvijas satiksmes ministra Tāļa Linkaita sacītā, arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju izvēlas sabiedrisko transportu privātā automobiļa vietā. Par to Linkaits pastāstīja radio Baltkom ēterā.

Viņš neslēpj, ka Latvijas iedzīvotāji tomēr kūtri pārsēžas sabiedriskajā transportā. 2019. gadā vien par 1-2% pieaudzis to cilvēku skaits, kuri izmanto sabiedrisko transportu. Taču šī problēma tiek risināta.

Панель приборов в автомобиле - Sputnik Latvija
Neko krasi necelsim: Nemiro pastāstīja par nodokļiem automašīnu īpašniekiem

Ministrs uzskata, ka nepietiek ar tematisko sociālo kampaņu rīkošanu vien. Ir nepieciešams savstarpējs pašvaldību un valsts iestāžu darbs. Turklāt cilvēki labprātāk brauks ar sabiedrisko transportu, kad Latvijā palaidīs jaunus elektrovilcienus, kas ir ieplānots 2020. gadam.

Linkaits uzsvēra, ka Latvijā tiek darīt viss iespējamais, lai cilvēki dotu priekšroku vilcieniem. Biļešu cenas samazinās, pārvietošanās ātrums pieaug.

Tāpat ministrs palielījies, ka, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijas Dzelzceļš ir vispunktuālākais dzelzceļš.

Kampaņa "Pamēģini sabiedrisko" Latvijā startēja 15. septembrī. Par šīs reklāmas akcijas organizatoru kļuva Autotransporta direkcija sadarbībā ar "Pasažieru vilciens".

Kampaņas uzdevums ir motivēt Latvijas iedzīvotājus pārsēsties no privātā autotransporta sabiedriskajā transportā. Tas, pēc ierēdņu domām, palīdzēs atbrīvot ceļus no sastrēgumiem, kā arī pozitīvi ietekmēs resursu ekonomiju un apkārtējo vidi.

Toreiz Linkaits savā Twitter mikroblogā aicināja Latvijas šoferus iziet ārpus komforta zonas un pamēģināt aizbraukt uz darbu ar sabiedrisko transportu. Ministrs norādīja, ka, ja vairākas reizes mašīnu aizvieto ar sabiedrisko transportu, rezultātā pie tā var arī pierast.

Turklāt iespējams, drīzumā automobiļi Latvijas iedzīvotājiem kļūs par dārgu prieku. Latvijas Ekonomikas ministrija iesniegusi sabiedriskai apspriešanai nacionālo enerģētikas un klimata plānu 2021.-2030. gadam. Ja šo plānu apstiprinās, automobilis kļūs par turīgo privilēģiju. Turklāt katra dzīves joma, kurā transports ir nepieciešams loģistikas nolūkos, piedzīvos cenu izaugsmi.

Saskaņā ar dokumentu no 2025. gada plānots paaugstināt benzīna, dīzeļdegvielas un auto gāzes akcīzes nodokli. Tāpat tiks paaugstināts transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis visiem automobiļiem, kuri darbojas uz fosilās degvielas. Kā arī tiks ieviests absolūti jauns nodoklis pirmreizējai transportlīdzekļu reģistrācijai, kurš tiks aprēķināts uz CO2 izmešu apjoma, dzinēja jaudas un transportlīdzekļa pilnās masas pamata.

Ziņu lente
0