Kā papusdienot Latvijā un nenokļūt cietumā

© Sputnik / Oksana DzadanОсенняя Рига
Осенняя Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas var draudēt Latvijas iedzīvotājam par to, ka viņš nesamaksā par pusdienām kafejnīcā vai restorānā; daži piemēri par to, kāpēc tā labāk nedarīt.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Ienākt restorānā, paēst un aizbēgt, nesamaksājot – tā labāk nedarīt. Beigās tas var izmaksāt krietni dārgāk. Sodi šādos gadījumos Latvijā ir samēra bargi: 2-3 mēneši cietumsoda, pluss zaudējumu kompensācija iestādei un citi izdevumi, raksta Latvijas avīze "Segodņa".

Situācijas ilustrācijai pastāstīsim par diviem tiesas spriedumiem. Cienījamie lasītāji, kam ir jāpievērš īpaša uzmanība: valsts aizstāvja izmaksas nākas kompensēt apsūdzētajiem. Tas arī ir jāņem vērā.

Situācija restorānā "Steiku Haoss"

Šī gada oktobra sākumā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa skatīja klienta lietu, kurš nesamaksājis aizbēga no restorāna "Steiku Haoss" (Audēju ielā 2).

Центр отдыха Lido на улице Краста - Sputnik Latvija
Restorānu ēdieni par zemām cenām: Latvijā sāks darbu jauna mobilā lietotne

Stāsts iznāca sekojošs: 2018. gada 15. decembrī šajā restorānā apmeklētājs A. veica vērā ņemamu pasūtījumu – ēdieni un dzērieni kopumā maksāja 121,66 eiro. Taču naudas viņam nebija pavisam. Tādēļ, kā vēlāk norādīs apsūdzība, viņš "apzinājās savas rīcības pretlikumīgo raksturu".

Restorāna personāls pasūtījumu izpildīja, klients visu saņēma, paēda un aizgāja, nesamaksājot.

Tiesa 1. oktobra spriedumā norādīja, ka ar savu rīcību apsūdzētais pastrādāja noziedzīgu darbību, kurš izteikts Krimināllikuma 180. panta pirmajā daļā. Tātad: A. pastrādāja krāpšanu nelielos apmēros.

Viņam tika noteikts šāds sods: īslaicīga brīvības atņemšana uz diviem mēnešiem. Turklāt tiesa ieskaitīja soda izciešanas termiņā aizturēšanu no 2019. gada 5. aprīļa, plkst. 00:08 līdz 2019. gada 5. aprīļa, plkst. 01:15, kā arī viņa arestu no 2019. gada 30. augusta līdz 2019. gada 1. oktobrim.

Kas ir gaidāms: tiesa nolēma piedzīt apsūdzētajam par labu cietušajam restorānam kompensāciju par īpašumam radītiem zaudējumiem 121,66 eiro.

Taču tas vēl nav viss. Tāpat tiesa lika piedzīt no apsūdzētā samaksu par viņam piešķirtā valsts advokāta darbu – 60 eiro.

Tokio City bijušā klienta sodīšana

Apsūdzētais S. pastrādāja krāpšanu nelielos apmēros sekojošajos apstākļos: 2015. gada 26. aprīlī, ap plkst. 21:35, viņš atradās Tokio City restorānā Rīgā (Krišjāņa Barona ielā 2), kur pasūtīja ēdienu un dzērienus par kopējo summu 62,23 eiro.

Viesmīlis atnesa pasūtījumu. Savukārt klients, apēdot visu, atrada brīdi, kad viesmīlis novērsa uzmanību, un aizbēga.

Cienījamie lasītāji, atzīmēsim būtiskāko: pirms tiesas sēdes norises apsūdzētais paspēja ne vien paēst bezmaksas Tokio Cit’y, bet arī pastrādāt banālu zādzību veikalā "Lina" Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 44.

Празднование дня рождения ресторана Vаниль - Sputnik Latvija
Cilvēki nestrādā, tikai činkst: restoratore nevar atrast trauku mazgātājus par 900 eiro

Veikalā viņš nebija ieradies viens pats – sabiedrotie šādos gadījumos parasti novērš pārdevēju uzmanību, piedalās preces nodošanā un t.t. Šoreiz lomas tika sadalītas šādi: S. paņēma no stenda divas kleitas, kuru kopējā summa sastādīja 94,90 eiro, savukārt viņa sabiedrotais ielika tās somā un izgāja no veikala garām kasei, nesamaksājot par precēm.

Tiesas sēdes laikā apsūdzētais atzina savu vainu, izteica nožēlu un palūdza neveikt pierādījumu pārbaudi.

Pārbaudot apsūdzētā personību tiesā, noskaidrojās: šis jaunietis (dzimis 1992. gadā) ir jau 9 reizes sodīts. Pabeidzis 8 klases, strādā par celtnieku, neprecējies.

Kas tad beigās iznāca? Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2016. gada 19. maijā paziņoja spriedumu. Apsūdzētajam tika ieskaitīta vainas atzīšana un nožēlošana, taču tiesa ņēma vērā arī nedzēstās sodāmības faktu. "Restorāna" epizodi novērtēja ar 3 mēnešu cietumsodu, taču, ņemot vērā visu pārējo, iznāca 7 mēneši aiz restēm.

Tāpat tiesa konstatēja lietas procesuālo izmaksu esamību. Tā kā apsūdzētais palūdza nodrošināt viņam valsts aizstāvi, advokātu viņam piešķīra un apmaksāja no valsts līdzekļiem – 57,68 eiro. Pienākumu par šīs summas atlīdzināšanu tiesa noteica apsūdzētajam. Kā arī kompensāciju cietušajiem.

Ziņu lente
0