Gaidiet protestus: kā Veselības ministrija izgrozīsies ar mediķu algām

© Sputnik / Sergey MelkonovПослеоперационная палата в больнице
Послеоперационная палата в больнице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas saņems lauvas tiesu naudas, ko valdība atvēlējusi mediķu algām; vai ministrija atbrīvojusies no tiesiskā nihilisma un ko plāno uzsākt ārsti.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Saeimas Sociālo lietu komisija, kas augustā apsolīja neatbalstīt valsts budžeta projektu bez papildu 120 miljoniem eiro mediķu algām, sēdē 22.oktobrī uzklausīja Veselības ministrijas ziņojumu par to, kā iztikt ar gandrīz trīs reizes mazāku summu – 42 miljoniem, ko atvēlējusi valdība, vēsta LNT.

Saskaņā ar VM projektu, lauvas tiesu saņems slimnīcās intensīvajā režīmā strādājošie. Alga pieaugs arī Neatliekamajā medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), ģimenes ārstu praksēs un psihiatrijā strādājošajiem. Tiesa, solīto 20% nebūs, kāpums svārstīsies no 7 līdz 15%.

Рижская центральная тюрьма - Sputnik Latvija
Latvijas budžeta paradoksi: 1300 eiro – ieslodzītajam, 50 – bērnam

Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs ("Saskaņa") norādīja: "Šodien redzot šo prezentāciju, es sapratu, ka nekas nav, ka tiesiskais nihilisms turpinās."

Opozīcija bija izbrīnīta: līdz ar budžetu Saeimai nebūs jālemj par grozījumiem Veselības aprūpes finansēšanas likumā, svītrojot neizpildīto solījumu – par 20% palielināt mediķu algas.

"Jautājums tāds, varbūt provokācija Satversmes tiesā, kad opozīcija pieteikumu uzrakstīs, vai Veselības ministrija būs kopā ar opozīciju, vai būsiet kā advokāti, aizstāvēsiet Ministru kabineta sēdes lēmumu?" vaicāja Klementjevs.

Budžeta likumam ir augstāks spēks un Satversmes tiesa, visticamāk, šādu prasību noraidīs, norādīja veselības ministre Ilze Viņķele. "Es pieļauju, ka, šo likuma ierakstu veicot, jūs apzinājāties avotus finansēšanas, tādēļ man šķita nepareizi virzīt šo likuma grozījumu, pirms nav skaidrs, kādu lēmumu darīs Saeima," pauda Viņķele.  

Situācija, kurā valsts nemaksā par ārstu darbu, un viņi spiesti algu pelnīt privātajā sektorā, saglabājusies kopš cara laikiem, norādīja Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

"Labs ārsts nopelnīs sev algu – kā jūs ziniet, tāda bija retorika dažiem vadoņiem. Mēs neko neesam mainījuši pēdējos 30 gados.

Es gribu darīt zināmu, ka ārsti, māsas un jaunie ārsti protestēs," viņa uzsvēra.

Komisijas vadītājs Andris Skride ("Attīstībai/Par!") vairs skaidri nesaka, vai atbalstīs budžeta projektu parlamenta plenārsēdē, neskatoties uz agrāko ultimātu,. Viņš solīja iesniegt savus priekšlikumus un cer arī uz plānoto nodokļu reformu, kas varētu nozarei nest papildu miljonus.

Ziņu lente
0