PTAC ķersies klāt blogeriem un influenceriem: sods līdz 100 tūkstošiem eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sācis sekot līdzi Latvijas blogeru un influenceru darbībai: lielākā daļa viedokļu līderu pārkāpj Reklāmas likumu un maldina savu auditoriju.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Pirms gada patērētāju tiesību aizstāvji nezināja, kā lai disciplinē Latvijas blogerus un influencerus, kuri nenorāda, ka viņu publikācijas satur reklāmu, taču tagad situācija varētu mainīties. PTAC palīgā nākuši reitingi, kurus sastāda sabiedrisko organizāciju aģentūra un kuros Latvijas viedokļu līderi ir sakārtotie pēc to ietekmes uz auditoriju.

"Šobrīd mēs esam pievērsuši uzmanību 80 influenceriem. Tie ir gan lielie un vidējie, gan nano-influenceri. Pret 18 influenceriem mēs esam uzsākuši uzraudzības lietas, īpaši pievēršot uzmanību viņu ierakstiem, vai izmanto tēmturus," LNT TOP10 raidijumam paskaidroja PTAC pārstāve Evija Lene, raksta db.lv.

Redzeslokā nonākušo influenceru vārdi netiek nosaukti, taču ir zināms, ka tie ir populārākie Latvijas viedokļu līderi. Problēmas neradīsies gadījumos, ka viņu publikācijās tiks atklāti tēmturi #reklāma, #sadarbība, #sponsorēts, #apmaksāts. Tad patērētāju tiesību aizstāvji uzskatīs, ka likums ir ievērots.

Blogeriem un inluenceriem ieteicams arī ievērot Negodīgas komercprakses aizlieguma likumu. Pagaidām neviens nav sodīts vai brīdināts, taču tas brīdis vairs nav ilgi jāgaida. "Ja prasības neievēro un tiek ietekmēts liels skaits patērētāju, mēs varam uzsākt lietu, un maksimālais sods, ko var piemērot ir 100 tūkstoši eiro. Mūsu mērķis nav viņus uzreiz sodīt. Mūsu mērķis ir vispirms informēt influencerus, jo šis tirgus ir jauns.", paziņoja Evija Lene.

Nevēlas maksāt nodokļus

Blogeru un influenceru tēma kļūst aizvien populārāka – šogad daudzi reklāmdevēji izmantoja savās kampaņās Instagram un YouTube palīdzību. Tā, aģentūra NewBlack šogad sadarbojās ar simts influenceriem. Pēc tās vadītāja Artūra Medņa sacītā, atlīdzība par influenceru darbu šogad strauji pieaugusi – līdz 5000 eiro, pluss nodokļi. Vidēji runa ir par summu no 100 līdz 500 eiro par publikāciju. Savukārt tūkstošus maksā tiem influenceriem, ar kuriem aģentūra veic ikmēneša sadarbību gada garumā.

Tiesa, Mednis norādīja, ka darbs ar atsevišķiem influenceriem parādīja, ka daļa ir neprofesionāļi – viņi nav spējīgi kvalitatīvi noformēt saturu, nerunājot jau par termiņu kavēšanu un finanšu jautājumiem.

Līdzīgs novērojums ir arī speciālistiem no kompānijas A.W.Olsen & Partners.

"Viņi negrib maksāt nodokļus. No vienas puses, influenceri cenšas pārdot reklāmu savā profilā, bet vienlaikus viņi pat nesaprot, kā strādā nodokļu sistēma Latvijā. Viņi pat ir jāpārliecina, kāpēc jāslēdz autoratlīdzību līgums," saka A.W.Olsen & Partners pārstāve Marija Vorkule.

Savukārt Golin Rīga attiecību ar influenceriem vadītājs Deniss Ševeļovs norādīja, ka digitālās ietekmētāju vidē šobrīd notikusi sašķelšanās. Tie, kas ievēro galvenos influencera principus – veido kvalitatīvu, orģinālu un sekotājiem noderīgu saturu, ievēro ētiku un likuma prasības – arvien skaļāk kritizē tos Instagram blogerus, kuriem pirmām kārtām svarīga ir naudas pelnīšana, un viņi ievieto reklāmu gandrīz katrā publikācijā.

Ir vēl arī trešā blogeru grupa – viltus influenceri, kuri vēlas nopelnīt naudu uz reklāmas rēķina, izmantojot dažādas viltības sekotāju skaita palielinājumā.

Ziņu lente
0