Par 1 dolāru vērtu operāciju nerezidenti maksāja 90 dolārus: kā strādāja Danske Bank

© RAIGO PAJULA / AFPDanske Bank в Таллине
Danske Bank в Таллине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Danske Bank filiāles Igaunijā speciālistu darba kvalitātes vienīgais kritērijs – pēc iespējas lielāks skaits klientu-nerezidentu pārrobežu operāciju.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Danske Bank nerezidentu bizness Igaunijā balstījās uz vienkārša principa: jo vairāk pārrobežu operāciju, jo labāk – viena transakcija bankai izmaksāja aptuveni 1 dolāru, bet klientam nācās maksāt 90 dolārus. Par to intervijā Bloomberg pastāstīja bijušais bankas darbinieks Mihails Murņikovs. Viņš ir viens no aizdomās turamajiem lietā par naudas atmazgāšanu.

2013.gadā, kad banka biznesā ar nerezidentiem guva lielāko peļņu, Danske Igaunijas filiāles baņķieriem pieprasīja veikt aptuveni pusmiljonu darījumu ar 400 klientiem, pārsvarā – no bijušajām PSRS republikām.

Валюта евро - Sputnik Latvija
Cīņa ar ēnu: kas stāv aiz Latvijas finanšu sistēmas kapitālremonta

"Man bija konkrēts plāns – veikt 40 000 transakciju gadā, lai saņemtu prēmiju," pastāstīja Murņikovs par bankas vadības ieviesto motivācijas sistēmu. Viņš strādāja ar 300 no četriem tūkstošiem Danske Bank Igaunijas filiāles klientu-nerezidentu. Pārsvarā tie bija bijušo PSRS republiku iedzīvotāji.

Murņikovs paskaidroja, ka faktiski bankā nebija citu kritēriju bonusa saņemšanai.

Atgādināsim, ka Danske Bank filiāle Igaunijā tiek turēta aizdomās par vērienīgu naudas atmazgāšanu, kas nelikumīgi izvesta no Krievijas un citām pēcpadomju valstīm. Lieta tiek izmeklēta Igaunijā, Dānijā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā un ASV. Pašas bankas izmeklēšana liecina, ka laikā no 2007.līdz 2015.gadam caur filiāli Igaunijā izvesti līdz 234 miljardi dolaru.

Pie tam, pavēstīja Wall Street Journal, Krievijas Centrālā banka jau 2013.gadā brīdināja banku Igaunijā par aizdomīgiem klientiem no Krievijas, tomēr Danske Bank nekādus soļus nespēra.

2019.gada februārī Danske Bank paziņoja, ka pārtrauc darbību Krievijā un Baltijas valstīs.

2019.gada septembrī kļuva zināms, ka Danske Bank filiāles Igaunijā vadītājs Aivars Rehe izdarījis pašnāvību.

Ziņu lente
0