Glābēji pastāstījuši, kādi dzīvnieki Latvijā visbiežāk nonāk nelaimē

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasСотрудники пожарной охраны спасают кошку
Сотрудники пожарной охраны спасают кошку - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas glābēji, kuri bieži saņem zvanus saistībā ar palīdzības nepieciešamību mājdzīvniekiem vai savvaļas dzīvniekiem, saskaitījuši, kurus viņi šogad glābuši visvairāk.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Apkopojot 2019. gada 9 mēnešu statistiku, Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki paziņoja, ka dzīvnieku vidū visbiežāk glābēju palīdzība kļūst nepieciešama kaķiem, vēsta izdevums "Izvestija".

2019. gadā uz notikuma vietām, kas bijuši saistīti ar kaķiem un kaķenēm, Latvijas glābšanas dienests izbrauca 309 reizes. Lielākoties dzīvnieki bija iekļuvuši ventilācijas šahtās un akās, kā arī bija uzrāpušies kokos, bet pēc tam nav spējuši patstāvīgi no tiem nokāpt.

Divas reizes mazāk VUGS izsaukumu bija saistīts ar palīdzības sniegšanu putniem, tostarp lakstīgalām, baložiem, dzeguzēm, vārnām un stārķiem. Vien 44 izsaukumi skara palīdzības sniegšanu suņiem.

Мама - рысь очень заботится о своих малышах - Sputnik Latvija
No Latvijas brauc pat uz Japānu: dzīvnieki emigrē no Rīgas Zooloģiskā dārza

VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā speciāliste Vendija Pikše-Kučma pastāstīja, ka glābēji reaģē uz tiem izsaukumiem, kuri skar dzīvnieka veselību un dzīvību, ja dzīvnieks ir iekļuvis lamatās un nespēj izkļūt paša spēkiem.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka ielas kaķu likteni tagad izlems dzīvnieku apmešanās vietu apkaimes namu iedzīvotāji. Ja viņiem nepatīk, ka viņu pagalmā skraida ielas kaķi, viņiem ir jāziņo namu pārvaldniekam. Tur šo problēmu atrisinās.

Ja kaķi nevienam netraucē, bet gan, tieši pretēji, iedzīvotāji uzskata, ka ar kaķiem viņiem labāk dzīvojas, tad pašvaldībai jāorganizē dzīvniekiem atbilstoši apstākļi – jāuzstāda viņiem mājiņas.

Pilsētas neuzraugāmo kaķu sterilizācijas projekts Rīgā tiek īstenots kopš 2005. gada. Kaķus izķer, pēc kā viņus apskata veterinārs. Veselos dzīvniekus sterilizē, potē pret trakumsērgu un izlaiž brīvībā apmešanās vietā. Savukārt slimos kaķus, diemžēl, iemidzina.

Pateicoties šai programmai Rīgā dzīvnieki ir veseli, un kaķu populācija tiek kontrolēta.

Ziņu lente
0