Sodu par iekļūšanu militārajās bāzēs Latvijā palielinājuši 20 reizes

© Sputnik / Sergey MelkonovВъезд на военную базу Адажи, где расквартирован американский контингент
Въезд на военную базу Адажи, где расквартирован американский контингент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tam, kad Krievijas pilsoņi Andrejs Popko un Aleksandrs Kurkins iekļuva Ādažu militārajā bāzē, pacēla Georga lentes krāsu karogu un izplatīja bukletus ar pret NATO vērstu saturu, Aizsardzības ministrija nolēmusi palielināt sodu par šāda veida pārkāpumu.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Latvijas Saeima trešajā lasījumā atbalstījusi Nacionālo bruņoto spēku likuma grozījumos, saskaņā ar kuriem sods par nelikumīgu iekļūšanu militārajos objektos tiek paaugstināts līdz 300 soda vienībām, jeb līdz 1500 eiro, tiek ziņots Saeimas mājaslapā.

Ādažu poligons Latvijā. - Sputnik Latvija
Ādažu bāzē iekļuvušos Krievijas iedzīvotājus tiesās par huligānismu

Grozījumi, ko sagatavoja Aizsardzības ministrija, stāsies spēkā līdz ar Administratīvās atbildības likuma stāšanos spēkā.

Noteikums skars militāros objektus vai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apsargājamos objektus. Patlaban maksimālā soda summa sastāda 70 eiro.

Iepriekš Aizsardzības ministrija, skaidrojot soda palielinājuma nepieciešamību, paziņoja, ka esošajā ģeopolitiskajā situācijā tika mazu sodu, kā 70 eiro nevar uzskatīt par efektīvu novēršanas līdzekli, un tas der tikai gadījumā, ja cilvēks iekļuvis militārajā bāzē vai Nacionālo bruņoto spēku apsargājamā objektā neuzmanības pēc.

Cilvēkiem, kuri apzināti nelikumīgi iekļūst militārajos objektos, nepieciešams paredzēt daudz nopietnākas sankcijas, paziņoja Aizsardzības ministrija. Iestāde norādīja uz 2015. gada gadījumu, kad divi Krievijas pilsoņi iekļuva Ādažu militārajā bāzē.

Georga karogs virs NATO bāzes

2015. gada 10. jūnijā Kurkins un Popko iekļuva Ādažu kara bāzē, kur pacēla karogu Georga lentes krāsās un izplatīja pret NATO vērstas skrejlapas angļu valodā. Incidents notika starptautisko mācību Saber Strike 2015 laikā. Pret viņiem tika ierosināta lieta saskaņā ar pantiem "terorisms" un "spiegošana", taču vēlāk tā tika pārkvalificēta par "huligānismu".

Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Latvijā militārajā bāzē iekļuvušajiem krieviem piesprieda cietumsodu

Prokurors pieprasīja notiesāt Aleksandru Kurkinu un Andreju Popko, piespriežot tiem sešus mēnešus ilgu cietumsodu katram, savukārt Lindermanam kā līdzdalībniekam — 200 stundas piespiedu darbā.

Beigu beigās Rīgas rajona tiesa nolēma mīkstināt soda mēru: Kurkinam un Popko piesprieda 3 mēnešu un 27 dienu cietumsodu katram. Tā kā faktiski tas ir laiks, kuru viņi pavadījuši brīvības atņemšanas iestādēs pēc aizturēšanas, tas nozīmē, ka savu termiņu viņi jau ir izcietuši.

Vladimiru Lindermanu tiesa pilnībā attaisnoja. Kā uzsvēra pats Lindermans, tā jau ir trešā tiesa, kuru viņš uzvarējis Drošības policijai.

Notiesātie negrasās piekrist spriedumam un sola iesniegt apelāciju.

2015. gada vasarā nacboli Kurkins un Popko iekļuva Ādažu bāzē ar pretkara plakātiem un bukletiem NATO mācību laikā. Sākumā Drošības policija to klasificēja kā "terorismu un spiegošanu", taču vēlāk piekrita uzskatīt to par huligānismu.

Aizstāvība uzstāj, ka apsūdzēto rīcība bijusi politiska akcija.    

Ziņu lente
0