"Ir tādi, kas vēlas ātrāk nomirt": slimnīcās Latvijā tiek praktizēta eitanizācija

© pixabayВрач держит за руку больного
Врач держит за руку больного - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eitanizācija Latvijas slimnīcās jau ir reāla, un fakts, ka tā nav atzīta likuma līmenī, neko daudz nemaina, pastāstīja Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Vents Sīlis.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Diezgan droši var apgalvot, ka Latvijas slimnīcās, kur atrodas pacienti terminālajā stadijā, kam vairs nevar palīdzēt, tiek praktizēta eitanizācija, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Vents Sīlis, vēsta Skaties.lv.

Послеоперационная палата в больнице - Sputnik Latvija
Palīdzības noraidījums: Saeima apspriedīs eitanāziju

"Tas pat nav tāds liels noslēpums," atzīmēja Sīlis.

Viņš uzskata, ka Latvijai ir jāsaprot: ja arī eitanizācija nav legalizēta, tas nenozīmē, ka tā nenotiek.

"Vienkārši, tā kā tā ir krimināli sodāma darbība, tad es, protams, nekādus pierādījums tam nevaru minēt, jo man tādu vienkārši nav. Neviens negrasās šo lietu padarīt par tik ļoti plaši apspriestu, lai tiešām ar pirkstu varētu pateikt – "mūsu nodaļā šis cilvēks ir tas, ja tev par eitanizāciju kaut ko vajag, tad ej, runā ar viņu".  Bet tā ir reāla lieta Latvijā, un tas apstāklis, ka mēs to atsakāmies atzīt likumdošanā, nu piedodiet, tas neko nemaina.

Cilvēki – ir tādi, kas vēlas ātrāk nomirt un viņi to dara. Un ir ārsti, kas vēlas viņiem palīdzēt," konstatēja Sīlis.

Viņš piebilda, ka "eitanizācijas likumība ir legāla iespēja izvēlēties šādu opciju. Pašlaik tādas legālas iespējas nav. Vai to vajadzētu un kā to vajadzētu, tas ir ļoti diskutējams jautājums".

Tāpat Sīlis pavēstīja par "nāves dūlas" profesijas pārstāvjiem, kuri palīdz aizgājējiem noslēgt darbu uz zemes. pēc viņa domām, tā ir ļoti svarīga profesija, kas palīdz nāvi humanizēt.

Северное кладбище в Лиепае - Sputnik Latvija
Viedoklis
Un jums mēs nozīmēsim genocīdu: Latvijas medicīna – izdzīvojušie maksās par visu

"Tas būtu tāds cilvēks – vidutājs starp mirēju un ģimeni, starp mirēju un pašu nāves faktu. Kas nav ne mācītājs, ne kāds cits, bet kāds, kurš spēj, prot un galvenais vēlas dāvāt kādam citam cilvēcīgu un, cik iespējams, vieglu aiziešanu," atzīmēja Sīlis.

Iepriekš vēstīts, ka rudens sesijas gaitā Saeimā plānots apspriest iespēju atteikties no medicīniskās palīdzības smagu veselības problēmu gadījumā. Sabiedriskā viedokļa portālā Manabalss.lv kopš 2017.gada marta tiek vākti paraksti eitanizācijas legalizācijas atbalstam, taču iniciatīva vēl nav saņēmusi pat pusi parakstu, kas nepieciešami iesniegšanai Saeimā.

Ziņu lente
0